Europske Snage Solidarnosti

Ciklus osposobljavanja i evaluacije 2019/2020

Ciklus osposobljavanja i evaluacije 2019/2020

Volonterima koji sudjeluju u Volonterskim projektima unutar programa Erasmus+ te sudionicima aktivnosti Volontiranja, Stažiranja i Zaposlenja pruža se dodatna potpora u provedbi i evaluaciji njihovih aktivnosti te u razumijevanju pravila i načela Programa kroz Ciklus osposobljavanja i evaluacije (eng. Training and Evaluation Cycle for Erasmus+ volunteers and the European Solidarity Corps participants):

 

 • Za sve sudionike aktivnosti Volontiranja, Stažiranja i Zaposlenja koji sudjeluju na službi više od 2 mjeseca Agencija za mobilnost i programe EU organizira Osposobljavanje po dolasku na službu (eng. ON ARRIVAL training) s ciljem pripreme sudionika za provedbu aktivnosti te pružanja pomoći u privikavanju na novo kulturološko okruženje. To je ujedno prilika sudionicima da se sretnu s drugima, podijele dotadašnja iskustva te riješe moguće nedoumice.
 • Za kratkoročne aktivnosti (u trajanju do 59 dana) Agencija ne organizira osposobljavanja, već su organizacije domaćini dužni sudionicima organizirati kratko osposobljavanje po dolasku u vidu sastanka ili prezentacije s potrebnim informacijama o projektu i životu za vrijeme aktivnosti.
 • Za sve sudionike aktivnosti Volontiranja, Stažiranja i Zaposlenja koji su na službi 6 mjeseci i više Agencija za mobilnost i programe EU organizira Osposobljavanje na sredini službe (eng. MID-TERM evaluation) s ciljem pružanja podrške sudionicima u praćenju učenja tijekom aktivnosti, osnaživanja sudionika u rješavanju konflikata te planiranja nastavka projekata i svojih aktivnosti.
 • Kako bi projekt bio uspješan, iznimno je važno pripremiti sudionike za odlazak na aktivnost te im u tu svrhu organizirati tzv. Pripremu prije odlaska (eng. Pre-departure preparation). U većini slučajeva organizacija pošiljatelj zadužena je za ovu vrstu osposobljavanja, ali u nekim slučajevima i Agencija organizira grupnu pripremu za sudionike koji odlaze na aktivnost.
 • Pored navedenih osposobljavanja, Agencija jednom godišnje organizira Godišnji događaj  (eng. Annual E+ volunteering/European Solidarity Corps event) namijenjen mladima iz Hrvatske koji su sudjelovali na aktivnostima u inozemstvu u sklopu Programa. Značaj je ovog sastanka u pružanju prilike sudionicima, koji su završili svoju službu tijekom prethodne godine, da podijele svoja iskustva.

Sudionici imaju pravo i obavezu prisustvovati na osposobljavanju po dolasku (On arrival training) i osposobljavanju na sredini službe (Mid-term training), a organizacije koje sudjeluju u projektu su im dužne osigurati sudjelovanje u TEC-u koji se smatra sastavnim dijelom službe.

Osim za sudionike, Agencija za mobilnost i programe EU organizira i osposobljavanja za akreditirane organizacije i organizacije s Oznakom kvalitete:

 • Osposobljavanje za novoakreditirane organizacije i organizacije koje su nedavno dobile Oznaku kvalitete
 • Godišnji događaj za akreditirane organizacije i organizacije s Oznakom kvalitete
 • Ovdje možete pronaći raspored osposobljavanja za sudionike u aktivnostima Volontiranja, Stažiranja i Zaposlenja unutar Erasmus+ programa i programa Europske snage solidarnosti koje organizira Agencija za mobilnost i programe EU u ciklusu 2019/2020

 

Dodatne informacije prije slanja prijava za E+volontere i ESS sudionike:

 • Prijave na osposobljavanje vrše se putem prijavnog obrasca (google form) kojeg Agencija šalje organizacijama u sklopu Poziva na osposobljavanje.
 • Ako je prijavljeni broj sudionika za određeno osposobljavanje manji od predviđenog, postoji mogućnost da Agencija za mobilnost i programe EU pozove sudionike na drugi termin osposobljavanja.
 • Troškove osposobljavanja pokriva Agencija za mobilnost i programe EU, a putni troškovi bit će vraćeni nakon zaprimljenog Zahtjeva za nadoknadu troškova koji će svaka organizacija primiti u Pozivu na osposobljavanje.