VOLONTIRANJE

Volontiranje

U sklopu programa Europske snage solidarnosti postoji mogućnost provedbe volonterskih projekata čiji cilj treba biti mladima pružiti priliku da volontiranjem odgovore na važne društvene potrebe i pridonose osnaživanju zajednica. Na taj način će se omogućiti mladima stjecanje korisnog iskustva, vještina i kompetencija za njihov osobni, obrazovni, društveni, građanski i profesionalni razvoj, te time poboljšati njihovu zapošljivost.

 

Volonterski projekti otvoreni su javnim i privatnim organizacijama koje posjeduju važeću Oznaku kvalitete* te mladima od 18 do 30 godina. Da bi sudjelovali, mladi se moraju registrirati na Portalu Europskih snaga solidarnosti.

 

U projektima koji se odvijaju u matičnoj zemlji te u grupnim volonterskim službama mora sudjelovati minimalno jedna organizacija, dok u ostalim aktivnostima moraju sudjelovati minimalno dvije organizacije - organizacija domaćin i potporna organizacija (eng. supporting organisation).

 

* Organizacije koje posjeduju važeću akreditaciju za sudjelovanje u Europskoj volonterskoj službi mogu ravnopravno sudjelovati u programu Europske snage solidarnosti do isteka akreditacije. Nakon toga se trebaju prijaviti za dobivanje Oznake kvalitete.

 

Program pokriva sljedeće financijske stavke: putni troškovi, organizacijska potpora (potpora za životne troškove, potpora sudionicima i potpora za vođenje projekata), troškovi džeparca volonterima, potpora za učenje jezika, dodatna (inkluzivna) potpora, osiguranje, izvanredne troškove.

Volonterski projekti mogu kombinirati jednu ili više sljedećih aktivnosti:

 

Pojedinačne volonterske službe

Pojedinačne volonterske službe podrazumijevaju volontiranje u punom radnom vremenu u trajanju od 2 do 12 mjeseci. Iznimno, u slučajevima kada se u aktivnosti uključuju mladi s manje mogućnosti, one mogu trajati od 2 tjedna do 2 mjeseca. Aktivnosti se mogu odvijati u matičnoj zemlji ili inozemstvu.

 

Aktivnosti volonterskih timova

Aktivnosti volonterskih timova podrazumijevaju grupe od 10 do 40 mladih koji dolaze iz najmanje dvije strane zemlje kako bi volontirali u trajanju od 2 tjedna do 2 mjeseca. Ovaj tip aktivnosti je posebno namijenjen uključivanju mladih s manje mogućnosti.

 

UKLJUČITE SE

Organizacije iz zemalja članica Europske unije koje ne posjeduju Oznaku kvalitete ili akreditaciju za sudjelovanje u Europskoj volonterskoj službi prvo moraju predati prijavu kako bi dobile odgovarajuću Oznaku kvalitete.  Oznaka kvalitete jamči da organizacija posjeduje dovoljno kapaciteta te da razumije načela programa kako bi u njemu sudjelovala.

 

Organizacije s važećom Oznakom kvalitete ili akreditacijom za sudjelovanje u Europskoj volonterskoj službi prijavljuju projekte nacionalnoj agenciji zemlje u kojoj su registrirani. Organizacije iz Hrvatske prijavljuju projekte Agenciji za mobilnost i programe EU.

 

Otvorene natječaje pogledajte ovdje.