PRIMJERI DOBRE PRAKSE

SOL.zd – Mreže Solidarnosti ZD

Projekt solidarnosti Mreže solidarnosti ZD provela je neformalna skupina mladih SOL.zd koju čine mladi aktivni u različitim inicijativama i udrugama s područja Zadra, ali i mladi željni sudjelovanja u projektu i pomaganju lokalnoj zajednici. Projekt je sa svojim aktivnostima pridonio stvaranju otvorenije i solidarnije lokalne zajednice kroz upoznavanje i umrežavanje ljudi te zajedničku organizaciju različitih događaja i aktivnosti kojima su se stvorile kreativne i poticajne prilike za razvoj solidarnih odnosa među ljudima.

 

Više o njihovom projektu "Mreže solidarnosti ZD" možete pročitati ovdje

Krugovi - Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

Centar Krugovi osnovan je radi podrške ranjivim skupinama kao što su maligno oboljele, starije i nemoćne osobe te osobe s narušenim samopouzdanjem, slikom o sebi, narušenim partnerskim i međuljudskim odnosima. Centar se bavi pružanjem individualne i grupne pomoći korisnicima te unapređivanjem njihove kvalitete i zadovoljstva životom.

 

Više o njihovom projektu "Uključen pojedinac stvara zadovoljno društvo" možete pročitati ovdje. 

Mirovna grupa mladih Dunav

Mirovna grupa mladih Dunav neprofitna je organizacija sa sjedištem u Vukovaru koja provodi programe za mlade iz područja kulture i umjetnosti, međunarodne suradnje i razvoja, neformalne edukacije i informiranja mladih, te programe u kojima sami mladi uključeni kroz aktivnosti aktivno doprinose razvoju lokalne zajednice.

 

Na ovoj poveznici pročitajte više o projektu "Mladi za stare" i "Vukovarske ljetne vibre".

Hrvatska škola Outward Bound

Već godinama uspješno sudjeluju u programima EU, a višegodišnje iskustvo u provođenju volonterskih projekata nadograđuje kroz program Europske snage solidarnosti.

 

Više o njihovim projektima „Navigating tradition – building experiences“ i „Lika summer volunteering camp“ možete pronaći ovdje.

Eko centar Latinovac

Jačanje solidarnosti, međugeneracijska razmjena i razumijevanje, osnaživanje duha zajedništva i smanjivanje predrasuda samo su neke od tema projekta Eko centra Latinovac „Održivi razvoj zajednice – prvi korak“.

 

Više o ovom projektu možete pronaći ovdje.

Centar za odgoj i obrazovanje ˝Slava Raškaj˝ Zagreb

Centar za odgoj i obrazovanje ˝Slava Raškaj˝ Zagreb  uspješno je proveo volonterski projekt pod nazivom "Unstoppable with you" koji teži stvaranju inkluzivnijeg društva s naglaskom na stvaranje što bolje i kvalitetnije integracije učenika s komunikacijskim teškoćama.

 

Više o projektu "Unstoppable with you" možete saznati ovdje.

Romsko nacionalno vijeće

Romsko nacionalno vijeće (RNV) provelo je projekt solidarnosti „Mladi Romi i Romkinje pomažu zajednici” u sklopu kojega je skupina mladih Romkinja i Roma iz izoliranog, segregiranog romskog naselja Piškorovec u Međimurskoj županiji, vlastitim primjerom pokazala da su moguće pozitivne promjene unutar njihove lokalne zajednice.

 

Više o ovom projektu možete pronaći ovdje.

Publikacije s primjerima dobre prakse

  • Sjajne priče o projektima i iskustvima korisnika programa objavili smo u brošuri Vodič kroz ostvarene prilike u tiskanom i online izdanju. Volonterske projekte predstavljaju O.A.ZA. i Dom za starije i nemoćne Poreč (EVS), a Projekte solidarnosti Romsko nacionalno vijeće (AMPEU, 2020)
  • ESS zeleni projekti - primjeri dobre prakse (Europska komisija, 2020)
  • Showing solidarity with..., kolekcija primjera dobre prakse u programu ESS (SALTO Resursni centar Europskih snaga solidarnosti, 2020)