OPĆE INFORMACIJE

Osnovne informacije

Europske snage solidarnosti pružaju priliku mladima da doprinose društvu, volontiraju i rade za opće dobro i iskazuju solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju te da istovremeno stječu neprocjenjivo iskustvo i razvijaju svoje vještine.

Ako ste mlada osoba koja traži iskustvo volontiranja i želi biti pokretač promjene u svojoj zajednici, ili ako ste organizacija koja želi privući mlade da se uključe u vaše aktivnosti za jačanje solidarnosti, onda su Europske snage solidarnosti pravi program za vas. Volontiranje je jedan od najvidljivijih izraza solidarnosti.

Europske snage solidarnosti sadrže sljedeće vrste projekata:

 

A) projekti koji se prijavljuju Agenciji za mobilnost i programe EU - tzv. decentralizirane aktivnosti:

  • volontiranje, kroz koji se mladim ljudima daje prilika da volontiraju u razdoblju od dva tjedna do dvanaest mjeseci, u zemlji ili inozemstvu
  • projekti solidarnosti, solidarne aktivnosti i inicijative u lokalnoj zajednici

B) projekti koji se prijavljuju Izvršnoj agenciji za obrazovanje i kulturu u Briselu (EACEA) - tzv. centralizirane aktivnosti:

  • volonterski timovi u područjima visokog prioriteta (prioriteti u 2022.: promicanje zdravog načina života i očuvanje kulturne baštine)
  • volontiranje u području humanitarne pomoći (inicijativa Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a)

Više o Programu pročitajte u Vodiču kroz program Europske snage solidarnosti.

Tko može sudjelovati

Pojedinci

Mladi od 18 do 30 godina. Uvjet za sudjelovanje je registracija na Portalu Europskih snaga solidarnosti. Registracija je besplatna, a služi tome da organizacije mogu na jednostavan i pregledan način oglasiti svoje projekte te kontaktirati i pretraživati odgovarajuće kandidate za sudjelovanje u projektima.

Organizacije

Prihvatljive su javne i privatne nacionalne i međunarodne organizacije, koje za sudjelovanje u projektima volontiranja moraju imati važeću Oznaku kvalitete.

Za sudjelovanje u projektima solidarnosti nije potrebno imati Oznaku kvalitete, a mogu sudjelovati i neformalne skupine mladih. 

Rokovi u 2022.

A) Mladi se tijekom cijele godine, neovisno o natječajnim programskim rokovima, mogu prijavljivati na projekte volontiranja izravno organizacijama preko Portala Europskih snaga solidarnosti. Projekte solidarnosti mladi mogu prijavljivati samo na natječajnim rokovima kao i organizacije.

 

B) Organizacije:

1. Decentralizirane aktivnosti - vrste projekata koje se prijavljuju Agenciji za mobilnost i programe EU:

  • Oznaka kvalitete - prijave se mogu podnositi kontinuirano tijekom cijele godine.

VAŽNO! Za prijave oznake kvalitete koje budu podnesene do 31.12.2021. Agencija jamči da će biti obrađene do prvog roka za prijavu volonterskih projekata 23.2.2022., dok za prijave oznake kvalitete koje budu podnesene nakon 31.12.2021. Agencija ne jamči da će biti obrađene do prvog roka 23.2.2022.

 

  • Volonterski projekti - 23.2.2022. (Agencija za mobilnost i programe EU otvorit će za volonterske projekte samo jedan rok, a informacije o tome hoće li Agencija naknadno otvoriti drugi opcionalni rok pratite na našim mrežnim stranicama)
  • Projekti solidarnosti - 23.2.2022. i 4.10.2022.

2. Centralizirane aktivnosti - vrste projekata koje se prijavljuju Izvršnoj agenciji za obrazovanje i kulturu u Briselu (EACEA):

  • Volonterski timovi u područjima visokog prioriteta - 6.4.2022. 
  • Volontiranje u području humanitarne pomoći - 3.5.2022.

Prioriteti u novom programskom razdoblju 2021.-2027.

Prioriteti za 2022. za decentralizirane aktivnosti: