OPĆE INFORMACIJE

Brojni mladi Europljani spremni su volontirati ili raditi za opće dobro u projektima u kojima njihov doprinos daje konkretan rezultat te pokazuje solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju. Pronalazak odgovarajuće prilike za volontiranje može biti teško. Zbog toga su osnovane Europske snage solidarnosti.

Europske snage solidarnosti pružit će priliku mladima da steknu neprocjenjivo iskustvo, razviju svoje vještine i daju doprinos društvu. Ako ste mlada osoba koja traži iskustvo volontiranja ili stažiranja i zaposlenja, ili ste organizacija koja želi privući mlade da se uključe u vaše aktivnosti za jačanje solidarnosti, onda su Europske snage solidarnosti pravi program za vas. 

Europske snage solidarnosti sadrže tri vrste projekata:

  • volontiranje, kroz koji se mladim ljudima daje prilika da volontiraju u razdoblju od dva do dvanaest mjeseci, u zemlji ili inozemstvu
  • stažiranje i zaposlenje, kroz koje se mladim ljudima daje prilika da dobiju posao ili staž u širokom rasponu sektora uključenih u aktivnosti za jačanje solidarnosti, u zemlji ili inozemstvu
  • projekti solidarnosti, solidarne aktivnosti i inicijative u lokalnoj zajednici

Cilj je Europskih snaga solidarnosti omogućiti većem broju mladih da sudjeluje u širokom rasponu  aktivnosti kroz volontiranje ili stažiranje i zaposlenje, kako bi se doprinijelo rješavanju zahtjevnih situacija diljem Europske unije, a u cilju jačanja solidarnosti.

NAČELA EUROPSKIH SNAGA SOLIDARNOSTI

Načela na kojima se temelje sve aktivnosti i mogućnosti ovog programa možete pronaći na Portalu Europskih snaga solidarnosti.

ŠTO OBUHVAĆA OVAJ PROGRAM?

Mladi će se moći uključiti u projekte i aktivnosti raznolike prirode. Oni mogu biti povezani s uslugama od općeg dobra i obuhvaćati različita područja, primjerice obrazovanje, zdravstvo, socijalnu integraciju i uključivanje na tržište rada, pomoć u opskrbi prehrambenim i drugim proizvodima, izgradnju skloništa, izgradnju i obnovu lokaliteta te upravljanje njima, prijem i integraciju migranata i izbjeglica, zaštitu okoliša i sprečavanje prirodnih katastrofa.

Sudjelovanje ne donosi korist samo mladima, već pridonosi i naporima tijela nacionalne i lokalne vlasti, nevladinih organizacija te poduzeća pri suočavanju s raznim izazovima i krizama. Kroz aktivnosti organizacija koje sudjeluju u programu, Europske snage solidarnosti će pridonijeti dobrobiti građana i društva u cjelini.

TKO MOŽE SUDJELOVATI

Pojedinci

Mladi od 18 do 30 godina. Uvjet za sudjelovanje je registracija na Portalu Europskih snaga solidarnosti. Registracija je besplatna, a služi tome da organizacije mogu na jednostavan i pregledan način oglasiti svoje projekte te kontaktirati i pretraživati odgovarajuće kandidate za sudjelovanje u projektima.

Organizacije

Prihvatljive su javne i privatne nacionalne i međunarodne organizacije, koje za sudjelovanje u projektima volontiranja te zaposlenja i stažiranja moraju imati važeću Oznaku kvalitete.

Za sudjelovanje u projektima solidarnosti nije potrebno imati Oznaku kvalitete, a mogu sudjelovati i neformalne skupine mladih.  

ROKOVI 2020:

Oznaka kvalitete - Otvoren poziv do 31.12.2020.
Stažiranje i zaposlenje- 11.02., 07.05., 01.10.2020.
Volonterski projekti i volontiranje - 11.02., 07.05., 01.10.2020.
Projekti solidarnosti - 11.02., 07.05., 01.10.2020.

Više o Programu pročitajte u Vodiču kroz program Europske snage solidarnosti.