Europske Snage Solidarnosti

OPĆE INFORMACIJE

Brojni mladi Europljani spremni su volontirati ili raditi za opće dobro u projektima u kojima njihov doprinos daje konkretan rezultat te pokazuje solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju. Pronalazak odgovarajuće prilike za volontiranje može biti teško. Zbog toga su osnovane Europske snage solidarnosti.

Europske snage solidarnosti pružit će priliku mladima da steknu neprocjenjivo iskustvo, razviju svoje vještine i daju doprinos društvu. Ako ste mlada osoba koja traži iskustvo volontiranja ili stažiranja i zaposlenja, ili ste organizacija koja želi privući mlade da se uključe u vaše aktivnosti za jačanje solidarnosti, onda su Europske snage solidarnosti pravi program za vas. 

Europske snage solidarnosti sadržavaju dva komplementarna načina djelovanja:

  • volontiranje, kroz koji se mladim ljudima daje prilika da uz pomoć bespovratnih sredstava volontiraju u razdoblju od dva do dvanaest mjeseci, u punom radnom vremenu. 
  • stažiranje i zaposlenje, kroz koje se mladim ljudima daje prilika da dobiju posao, staž ili naukovanje u širokom rasponu sektora uključenih u aktivnosti za jačanje solidarnosti kojima su potrebne visokomotivirane i socijalno osviještene mlade osobe. 

Cilj je Europskih snaga solidarnosti omogućiti većem broju mladih da sudjeluje u širokom rasponu  aktivnosti kroz volontiranje ili stažiranje i zaposlenje, kako bi se doprinijelo rješavanju zahtjevnih situacija diljem Europske unije, a u cilju jačanja solidarnosti.

NAČELA EUROPSKIH SNAGA SOLIDARNOSTI

Načela na kojima se temelje sve aktivnosti i mogućnosti ovog programa možete pronaći na Portalu Europskih snaga solidarnosti.

ŠTO OBUHVAĆA OVAJ PROGRAM?

Mladi će se moći uključiti u projekte i aktivnosti raznolike prirode. Oni mogu biti povezani s uslugama od općeg dobra i obuhvaćati različita područja, primjerice obrazovanje, zdravstvo, socijalnu integraciju i uključivanje na tržište rada, pomoć u opskrbi prehrambenim i drugim proizvodima, izgradnju skloništa, izgradnju i obnovu lokaliteta te upravljanje njima, prijem i integraciju migranata i izbjeglica, zaštitu okoliša i sprečavanje prirodnih katastrofa.

Sudjelovanje ne donosi korist samo mladima, već pridonosi i naporima tijela nacionalne i lokalne vlasti, nevladinih organizacija te poduzeća pri suočavanju s raznim izazovima i krizama. Kroz aktivnosti organizacija koje sudjeluju u programu, Europske snage solidarnosti će pridonijeti dobrobiti građana i društva u cjelini.

TKO MOŽE SUDJELOVATI

Pojedinci

Mladi od 18 do 30 godina iz zemalja članica Europske unije. Uvjet za sudjelovanje je registracija na Portalu Europskih snaga solidarnosti. Registracija je besplatna, a služi tome da organizacije mogu na jednostavan i pregledan način oglasiti svoje projekte te kontaktirati i pretraživati odgovarajuće kandidate za sudjelovanje u projektima.

Organizacije

Prihvatljive su javne i privatne nacionalne i međunarodne organizacije iz zemalja članica Europske unije. Uvjet za sudjelovanje jest da organizacije posjeduju odgovarajuću Oznaku kvalitete (Quality Label), što predstavlja akreditaciju za sudjelovanje u programu.

EUROPSKE SNAGE SOLIDARNOSTI PODRŽAVAJU SLJEDEĆE TIPOVE PROJEKATA:

  • Službe solidarnosti (solidarity placements) koje mogu biti u obliku volontiranja, stažiranja ili zaposlenja te se mogu odvijati u matičnoj zemlji ili inozemstvu; te aktivnosti volonterskih timova;
  • Projekti solidarnosti. 

ROKOVI 2012:

Oznaka kvalitete - Otvoren poziv do 31.12.2020.
Stažiranje i zaposlenje- 11.02., 07.05., 01.10.2020.
Volonterski projekti i volontiranje - 11.02., 07.05., 01.10.2020.
Projekti solidarnosti - 11.02., 07.05., 01.10.2020.

Više o Programu pročitajte u Vodiču kroz program Europske snage solidarnosti.

Broj mladih osoba registriranih na Portalu Europskih snaga solidarnosti možete saznati ovdje.