OPĆE INFORMACIJE

Osnovne informacije

Europske snage solidarnosti pružaju priliku mladima da doprinose društvu, volontiraju i rade za opće dobro i iskazuju solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju te da istovremeno stječu neprocjenjivo iskustvo i razvijaju svoje vještine.

Ako ste mlada osoba koja traži iskustvo volontiranja i želi biti pokretač promjene u svojoj zajednici, ili ako ste organizacija koja želi privući mlade da se uključe u vaše aktivnosti za jačanje solidarnosti, onda su Europske snage solidarnosti pravi program za vas. Volontiranje je jedan od najvidljivijih izraza solidarnosti.

Europske snage solidarnosti sadrže četiri vrste projekata:

 

A) projekti koji se prijavljuju Agenciji za mobilnost i programe EU - tzv. decentralizirane aktivnosti:

  • volontiranje, kroz koji se mladim ljudima daje prilika da volontiraju u razdoblju od dva tjedna do dvanaest mjeseci, u zemlji ili inozemstvu
  • projekti solidarnosti, solidarne aktivnosti i inicijative u lokalnoj zajednici

B) projekti koji se prijavljuju Izvršnoj agenciji za obrazovanje i kulturu u Briselu (EACEA) - tzv. centralizirane aktivnosti:

  • volonterski timovi u područjima visokog prioriteta (prioritet u 2021.: oporavak od pandemije bolesti Covid-19)
  • volontiranje u području humanitarne pomoći (inicijativa Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a)

Više o Programu pročitajte u Vodiču kroz program Europske snage solidarnosti.

Tko može sudjelovati

Pojedinci

Mladi od 18 do 30 godina. Uvjet za sudjelovanje je registracija na Portalu Europskih snaga solidarnosti. Registracija je besplatna, a služi tome da organizacije mogu na jednostavan i pregledan način oglasiti svoje projekte te kontaktirati i pretraživati odgovarajuće kandidate za sudjelovanje u projektima.

Organizacije

Prihvatljive su javne i privatne nacionalne i međunarodne organizacije, koje za sudjelovanje u projektima volontiranja moraju imati važeću Oznaku kvalitete.

Za sudjelovanje u projektima solidarnosti nije potrebno imati Oznaku kvalitete, a mogu sudjelovati i neformalne skupine mladih. 

Rokovi u 2021.

A) Mladi se tijekom cijele godine, neovisno o natječajnim programskim rokovima, mogu prijavljivati na projekte volontiranja izravno organizacijama preko Portala Europskih snaga solidarnosti. Projekte solidarnosti mladi mogu prijavljivati samo na natječajnim rokovima kao i organizacije.

 

B) Organizacije:

1. Vrste projekata koje se prijavljuju Agenciji za mobilnost i programe EU:

Oznaka kvalitete - prijave se mogu podnositi kontinuirano tijekom cijele godine

Volonterski projekti i projekti solidarnosti - 28.5.2021. i 5.10.2021.

2. Vrste projekata koje se prijavljuju Izvršnoj agenciji za obrazovanje i kulturu u Briselu (EACEA):

Volonterski timovi u područjima visokog prioriteta - 5.10.2021. 

Volontiranje u području humanitarne pomoći - prijave se mogu podnositi kontinuirano tijekom cijele godine; organizacije koje žele sudjelovati u volonterskim projektima u području humanitarne pomoći u okviru poziva za 2022. prijave za oznaku kvalitete moraju predati do 22.9.2021.

Prioriteti u novom programskom razdoblju 2021.-2027.

  • promicanje uključivosti i raznolikosti
  • izrada projekata tako da budu „zeleniji” te poticanje održivijeg i odgovornijeg ponašanja sudionika i organizacija sudionica
  • potpora digitalnoj tranziciji putem projekata i aktivnosti kojima se potiču digitalne vještine i digitalna pismenost te povećava razumijevanje rizika i mogućnosti digitalne tehnologije
  • promicanje sudjelovanja mladih u demokratskim procesima i građanskom angažmanu
  • volontiranje usmjereno na zdravstvena pitanja, uključujući posljedice i oporavak od pandemije Covid-19
  • dodatni nacionalni prioritet za Hrvatsku: mladi u ruralnim područjima s naglaskom na potresom pogođena područja