OPĆE INFORMACIJE

Osnovne informacije

Ako ste mlada osoba koja traži iskustvo volontiranja i želi biti pokretač promjene u svojoj zajednici ili ako ste organizacija koja želi privući mlade da se uključe u vaše solidarne aktivnosti, onda su Europske snage solidarnosti pravi program za vas!

 

Europske snage solidarnosti program su Europske unije za jačanje solidarnosti u raznim područjima: od pomoći osobama u nepovoljnom položaju i pružanja humanitarne pomoći do angažmana za zdravlje i okoliš u EU-u i šire.

 

Program mladima pruža priliku da odgovore na potrebe zajednice, daju konkretan doprinos društvu i pritom stječu neprocjenjivo iskustvo i razviju nove vještine.  Program je namijenjen i organizacijama aktivnima u području solidarnosti koje žele uključiti mlade u svoje aktivnosti.

 

Vrste projekata:

A) projekti koji se prijavljuju Agenciji za mobilnost i programe EU - tzv. decentralizirane aktivnosti:

  • volontiranje, kroz koji se mladim ljudima daje prilika da volontiraju u razdoblju od dva tjedna do dvanaest mjeseci, u zemlji ili inozemstvu
  • projekti solidarnosti, solidarne aktivnosti i inicijative u lokalnoj zajednici

B) projekti koji se prijavljuju Izvršnoj agenciji za obrazovanje i kulturu u Briselu (EACEA) - tzv. centralizirane aktivnosti:

  • volonterski timovi u područjima visokog prioriteta (prioriteti u 2022.: promicanje zdravog načina života i očuvanje kulturne baštine)
  • volontiranje u području humanitarne pomoći (inicijativa Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a)

Više o Programu pročitajte u Vodiču kroz program Europske snage solidarnosti.

Prioriteti u novom programskom razdoblju 2021.-2027.

Prioriteti za 2024. za decentralizirane aktivnosti:

*Europska komisija nacionalnim je agencijama omogućila određivanje dodatnog tematskog prioriteta kojim se podupire provedba nekog od Ciljeva za mlade (EU Youth Goals). 

Tko može sudjelovati

Pojedinci

Mladi od 18 do 30 godina, a za aktivnosti humanitarne pomoći gornja dobna granica je 35 godina. Uvjet za sudjelovanje je registracija na Portalu Europskih snaga solidarnosti. Registracija je besplatna, a omogućuje pregled svih otvorenih volonterskih projekata te povezivanje mladih s organizacijama koje provode aktivnosti.

Organizacije

Prihvatljive su javne i privatne nacionalne i međunarodne organizacije, koje za sudjelovanje u projektima volontiranja moraju imati važeću oznaku kvalitete.

Za sudjelovanje u projektima solidarnosti nije potrebno imati oznaku kvalitete, a mogu sudjelovati i neformalne skupine mladih. 

Rokovi u 2024.

A) Mladi se tijekom cijele godine, neovisno o natječajnim programskim rokovima, mogu prijavljivati na projekte volontiranja izravno organizacijama preko Portala Europskih snaga solidarnosti. Projekte solidarnosti mladi mogu prijavljivati samo na natječajnim rokovima kao i organizacije.

 

B) Organizacije:

1. Decentralizirane aktivnosti - vrste projekata koje se prijavljuju Agenciji za mobilnost i programe EU:

  • Oznaka kvalitete - prijave za oznaku kvalitete mogu se dostaviti do 31. listopada 2024. za ulogu vodeće organizacije, a tijekom cijele godine za ulogu primatelja i ulogu pružatelja potpore
  • Volonterski projekti - 20.2.2024. 
  • Projekti solidarnosti - 20.2.2024. i 1.10.2024.

2. Centralizirane aktivnosti - vrste projekata koje se prijavljuju Izvršnoj agenciji za obrazovanje i kulturu u Briselu (EACEA):

  • Volonterski timovi u područjima visokog prioriteta - 8.2.2024. 
  • Volontiranje u području humanitarne pomoći - 16.4.2024.