Eurodeskov kutak za mlade

Što je Eurodesk?

Eurodesk je europski informacijski servis koji mladima potpuno besplatno pruža informacije o europskim i drugim međunarodnim prilikama za volontiranje, studiranje, putovanje, stažiranje, učenje i puno drugih prilika.

 

Eurodesk Hrvatska dio je europske mreže koju čini 38 Eurodesk centara diljem Europe. Sjedište Eurodeska je u Bruxellesu.

U Hrvatskoj surađujemo s 15 multiplikatora - to su udruge mladih ili za mlade koje pružaju Eurodesk usluge informiranja mladima na lokalnoj razini širom Hrvatske.

 

Eurodesk Hrvatska djeluje u skladu s Eurodeskovim načelima:

 

Eurodeskov kutak za mlade - Slika 1

Eurodeskove usluge

Eurodesk ti nudi besplatno savjetovanje i informacije o mogućnostima koje su ti dostupne kroz međunarodne programe mobilnosti te kroz europske programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.

 

Mobilnost znači promjena mjesta boravka radi učenja, školovanja, rada, stažiranja, volontiranja, razmjena, ili bilo kojeg drugog razloga koji doprinosi tvom osobnom i profesionalnom razvoju.

 

Eurodesk centar i Eurodeskovi multiplikatori tijekom godine organiziraju razne besplatne aktivnosti upravo za tebe i tvoje prijatelje kako bi vas inspirirali i motivirali da iskoristite brojne prilike koje su vam dostupne.

Redovne aktivnosti

Osim brojnih aktivnosti koje Eurodesk centar ili multiplikatori organiziraju lokalno, Eurodesk sudjeluje i u europskim aktivnostima:

 

Eurodeskov kutak za mlade - Slika 2

 

Time to Move - najveća Eurodeskova kampanja koja se provodi u cijeloj Europi. Kampanja traje tijekom cijelog listopada i provodi se pod sloganom Otkrij kako doživjeti Europu.  Cilj nam je pružiti informacije o tome kako iskustvo Europe može biti dostupno svima.

 

 Eurodeskov kutak za mlade - Slika 3

 

Eurodesk Opportunity Finder - u ovoj bazi se nalaze brojne prilike za volontiranje, učenje, profesionalne prakse, stipendije kao i kreativni natječaji.

 

 

Eurodeskov kutak za mlade - Slika 4 - na 29 jezika objavljuje novosti, osobna iskustva i priče mladih o volontiranju, obrazovanju, radu, putovanjima, kulturi, zdravlju, inkluziji, aktivnom sudjelovanju, Dijalogu EU-a s mladima itd.

 

Kontakt

Postavi pitanje putem Europskog portala za mlade. 

Prati nas na Facebooku i saznaj novosti odmah. 

Pošalji nam e-mail (eurodesk@ampeu.hr).

 

Eurodeskov kutak za mlade - Slika 5 - nudi pregled najnovijih vijesti o politikama za mlade kao i o prilikama za međunarodnu mobilnost u Europi. Prijavi se za Eurodesk Newsletter!

Sudjeluj u Europskim snagama solidarnosti!

Europske snage solidarnosti program je Europske unije za mlade u dobi od 18 do 30 godina. Cilj Programa je mladima omogućiti da izraze svoju solidarnost sa zajednicom te da kroz aktivno sudjelovanje u raznim aktivnostima Programa doprinesu pozitivnim promjenama u društvu.

Postoje samo dva uvjeta za sudjelovanje u Programu, a to su:

  1. Mladi moraju biti u dobi između 18 i 30 godina i moraju dolaziti iz zemlje Europske unije
  2. Mladi su registrirani u Portalu Europskih snaga solidarnosti (registracija je besplatna i brza, a Portal nudi pregled svih otvorenih projekata) 

Kroz Europske snage solidarnosti možeš volontirati u zemlji ili inozemstvu te samostalno provesti lokalnu solidarnu incijativu/akciju kroz aktivnost koja se zove Projekti solidarnosti.

 

Volontiranje

Eurodeskov kutak za mlade - Slika 6

Kroz volontiranje imaš priliku pridonijeti osnaživanju zajednice i odgovoriti na važne društvene potrebe, a usput puno naučiti. Program ti nudi priliku da volontiraš u inozemstvu ili u Hrvatskoj, kratkoročno (od 2 tjedna do 2 mjeseca) ili dugoročno (od 2 mjeseca do godinu dana), samostalno ili u grupi.

Volonterski projekti pokrivaju širok spektar tema i područja – od zaštite okoliša, organizacije kulturnih i zabavnih aktivnosti za djecu, starije, ili druge ranjive skupine ljudi, brige za životinje, promocije volonterstva i drugih Europskih vrijednosti, medijske pismenosti, .. , sve što je bitno za razvoj neke zajednice.

Sudjelovanje u Volontiranju besplatno je, a pokriveni su ti svi troškovi – plaćena ti je povratna karta do i od mjesta volontiranja, pokriveni su smještaj i hrana kao i zdravstveno i putno osiguranje, te dobivaš mjesečni džeparac. Pored toga ćeš dobiti svakodnevnu podršku u obavljanju posla kao i tečaj jezika.

Nema uvjeta za sudjelovanje osim da imaš između 18 i 30 godina. Potrebna je samo dobra volja i motivacija.

 

Kako se prijaviti?

  1. Registriraj se na Portal Europskih snaga solidarnosti. Registracija je besplatna, a Portal nudi pregled svih otvorenih volonterskih projekata na koje se možeš prijaviti
  2. Napiši kratko motivacijsko pismo kojim ćeš pokazati svoju želju za sudjelovanjem
  3. Javi se organizaciji koja nudi projekt na Portalu
  4. Ako je odgovor pozitivan – Čestitamo! Pripremi se za sjajno iskustvo!
  5. Ako je odgovor negativan – ne brini i ne odustaj, nego pokušaj ponovno!

Pročitaj naš letak za više informacija o načinu prijave, a svakako pogledaj i primjere uspješnih volonterskih projekata da vidiš o čemu se radi.

Piši nam ako imaš pitanja: ess@ampeu.hr

 

Projekti solidarnosti

Za projekte solidarnosti potrebna ti je ekipa od najmanje 5 mladih osoba, solidarna ideja i motivacija da svojim angažmanom napravite nešto dobro za zajednicu. Projekti solidarnosti vam nude bespovratnu potporu do 6.888 EUR da samostalno provedete aktivnosti. 

 

Pogledaj naš letak u kojem su detaljno opisani projekti solidarnosti.

Sudjeluj u Erasmus+ programu!