Europske Snage Solidarnosti

Eurodeskov kutak za mlade

Što je Eurodesk?

Eurodesk je europski informacijski servis koji mladima pruža informacije o međunarodnim mogućnostima volontiranja, putovanja, stažiranja, studiranja i razmjena i brojnih drugih međunarodnih i nacionalnih mogućnosti.

 

Eurodesk Hrvatska dio je europske mreže koju čini 38 Eurodesk centara diljem Europe, a sa sjedištem u Bruxellesu. Eurodesk Hrvatska surađuje s 15 multiplikatora - to su udruge mladih ili za mlade koje pružaju Eurodesk usluge na lokalnoj razini diljem Hrvatske.

 

Eurodesk Hrvatska djeluje u skladu s Eurodeskovim načelima.

Eurodeskove usluge

Eurodesk ti nudi besplatno savjetovanje i informacije o mogućnostima koje su ti dostupne kroz međunarodne programe mobilnosti te kroz europske programe programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.

 

Mobilnost znači promjena mjesta boravka radi učenja, školovanja, rada, stažiranja, volontiranja, razmjena, ili bilo kojeg drugog razloga koji doprinosi tvom osobnom i profesionalnom razvoju.

 

Eurodesk centar i multiplikatori tijekom godine organiziraju razne besplatne aktivnosti upravo za tebe i tvoje prijatelje kako bi vas inspirirali i motivirali da iskoriste brojne prilike koje su vam dostupne.

Redovne aktivnosti

Osim brojnih aktivnosti koje Eurodesk centar ili multiplikatori organiziraju lokalno, Eurodesk sudjeluje i u europskim aktivnostima:

 

 

Time to Move - najveća Eurodeskova kampanja koja se provodi u cijeloj Europi. Kampanja traje tijekom cijelog listopada i provodi se pod sloganom Otkrij kako doživjeti Europu.  Cilj nam je pružiti informacije o tome kako iskustvo Europe može biti dostupno svima.

 

 

 

Eurodesk Opportunity Finder - u ovoj bazi se nalaze brojne prilike za volontiranje, učenje, profesionalne prakse, stipendije kao i kreativni natječaji.

 

 

 - na 29 jezika objavljuje novosti, osobna iskustva i priče mladih o volontiranju, obrazovanju, radu, putovanjima, kulturi, zdravlju, inkluziji, aktivnom sudjelovanju, Dijalogu EU-a s mladima itd.

 

Multiplikatori u Hrvatskoj

ACT Grupa (Čakovec)

Carpe Diem (Karlovac)

CTK Rijeka

Europski dom Slavonski Brod

Info zona (Split)

Mirovna grupa mladih Dunav (Vukovar)

Mreža udruga Zagor (Zabok)

PRONI Centar za socijalno podučavanje (Osijek, Sisak, Vukovar)

Mladi u EU (Šibenik)

UMKI (Rijeka)

CINAZ (Zadar)

Alfa Albona (Labin)

Udruga IKS (Petrinja)

Udruga Impress (Daruvar)

Udruga ZUM (Pula)

 

Pronađi ih i na europskoj mapi multiplikatora.

 

Kontakt

Postavi pitanje putem Europskog portala za mlade. 

Prati nas na Facebooku i saznaj novosti odmah. 

Pošalji nam e-mail (eurodesk@mobilnost.hr).

 

 - nudi pregled najnovijih vijesti o politikama za mlade kao i o prilikama za međunarodnu mobilnost u Europi. Prijavi se!

Sudjeluj u Europskim snagama solidarnosti!

Europske snage solidarnosti program je Europske unije isključivo za mlade u dobi od 18 do 30 godina. Cilj Programa je mladima omogućiti da izraze svoju solidarnost sa zajednicom te da kroz aktivno sudjelovanje u raznim aktivnostima Programa doprinesu pozitivnim promjenama u društvu.

Postoje samo dva uvjeta za sudjelovanje u Programu, a to su:

 1. Mladi moraju biti u dobi između 18 i 30 godina i moraju dolaziti iz zemlje Europske unije
 2. Mladi su registrirani u Portalu Europskih snaga solidarnosti (registracija je besplatna i brza, a Portal nudi pregled svih otvorenih projekata) 

Kroz Europske snage solidarnosti možeš volontirati, stažirati ili se zaposliti, te samostalno provesti lokalnu solidarnu incijativu/akciju kroz aktivnost koja se zove Projekti solidarnosti.

 

Volontiranje

Kroz volontiranje imaš priliku pridonijeti osnaživanju zajednice i odgovoriti na važne društvene potrebe, a usput puno naučiti. Program ti nudi priliku da volontiraš u inozemstvu ili u Hrvatskoj, kratkoročno (od 2 tjedna do 2 mjeseca) ili dugoročno (od 2 mjeseca do godinu dana), samostalno ili u grupi.

Volonterski projekti pokrivaju širok spektar tema i područja – od zaštite okoliša, organizacije kulturnih i zabavnih aktivnosti za djecu, starije, ili druge ranjive skupine ljudi, briga za životinje, promocija volonterstva i drugih Europskih vrijednosti, promocija medijske pismenosti, sve što je bitno za razvoj neke zajednice.

Sudjelovanje u Volontiranju besplatno je, a pokriveni su ti svi troškovi – plaćena ti je povratna karta do i od mjesta volontiranja, pokriveni su ti smještaj i hrana kao i zdravstveno i putno osiguranje, te ćeš dobiti mjesečni džeparac. Pored toga ćeš dobiti svakodnevnu podršku u obavljanju posla kao i tečaj jezika.

Na tebi je da svojim volontiranjem pridoneseš boljitku zajednice i uživaš u tom iskustvu koje se nudi jednom u životu!

 

Kako se prijaviti?

 1. Registriraj se na Portal Europskih snaga solidarnosti. Registracija je besplatna, a Portal nudi pregled svih otvorenih volonterskih projekata na koje se možeš prijaviti
 2. Napiši kratko motivacijsko pismo kojim ćeš pokazati svoju želju za sudjelovanjem
 3. Javi se organizaciji koja nudi projekt na Portalu
 4. Ako je odgovor pozitivan – Čestitamo! Pripremi se za sjajno iskustvo!
 5. Ako je odgovor negativan – ne brini i ne odustaj, nego pokušaj ponovno!

Pročitaj naš letak za više informacija o načinu prijave, a svakako pogledaj i primjere uspješnih volonterskih projekata da vidiš o čemu se radi.

Piši nam ako imaš pitanja: ess@mobilnost.hr

 

Stažiranje ili zaposlenje

Kroz Europske snage solidarnosti možeš se dodatno profesionalno usavršiti i steći radno iskustvo u području obavljanja društveno odgovornog rada i provedbe solidarnih aktivnosti. U slučaju da nemaš radnog iskustva u ovom području preporučujemo da se prijaviš na aktivnost stažiranje, a već ako imaš radnog iskustva i želiš još više unaprijediti svoja profesionalna znanja i vještine preporučujemo da se prijaviš na aktivnost zaposlenje.

Kroz obje aktivnosti se očekuje rad na solidarnim projektima koji će utjecati na pozitivne promjene u zajednici. Razlika između stažiranja i zaposlenja je razina tvog znanja i radnog iskustva, odnosno razina mentorske podrške koju ćeš dobiti tijekom obavljanja aktivnosti.

Stažirati možeš od 2 do 6 mjeseci u inozemstvu ili Hrvatskoj, a zaposliti se možeš od 3 do 12 mjeseci u inozemstvu ili Hrvatskoj.

Sudjelovanje je besplatno, a mogu ti biti pokriveni sljedeći troškovi: tečaj jezika, putni troškovi, troškovi selidbe, zdravstveno osiguranje. Potpisat ćeš i ugovor o radu ili ugovor o stažiranju ovisno o aktivnosti koju odabereš, te ćeš dobiti naknadu za rad (u skladu sa zakonima države u kojoj ćeš obavljati aktivnost).

 

Kako se prijaviti?

 1. Registriraj se na Portal Europskih snaga solidarnosti. Registracija je besplatna, a Portal nudi pregled svih otvorenih projekata na koje se možeš prijaviti
 2. Napiši kratko motivacijsko pismo kojim ćeš pokazati svoju želju za sudjelovanjem
 3. Javi se organizaciji koja nudi projekt na Portalu
 4. Ako je odgovor pozitivan – Čestitamo! Pripremi se za sjajno iskustvo!
 5. Ako je odgovor negativan – ne brini i ne odustaj, nego pokušaj ponovno!

Pročitaj naš letak za više informacija o načinu prijave, a svakako pogledaj i primjere uspješnih projekata da vidiš o čemu se radi.

Piši nam ako imaš pitanja: ess@mobilnost.hr

 

Projekti solidarnosti

Ako u svojoj zajednici (gradu, školi, kvartu, …) vidiš neku poteškoću, nedostatak ili potencijal za poboljšanje, i imaš ideju kako to možeš popraviti ili pomoći nekoj skupini ljudi u svojoj zajednici, onda su Projekti solidarnosti za tebe.

Sve što ti treba je još 4 prijatelja i želja da utječete na pozitivne promjene u svojoj zajednici. Osim što ćete imati priliku napraviti dobru stvar za zajednicu, imat ćete priliku samostalno voditi EU financiran projekt i puno naučiti.

Projekti solidarnosti mogu trajati od 2 do 12 mjeseci, a za projekt se može bespovratno dobiti do 6.888 EUR. Projekte mogu prijaviti skupine od najmanje 5 mladih u dobi od 18 do 30 godina.

Projekti solidarnosti mogu biti različiti – izložbe, kampanje, radionice, ekološke akcije, društveni vrtovi, zbrinjavanje životinja, pomoć u učenju, online portali, - zapravo, sve što je potrebno vašoj zajednici!

Ako se bojite početi jer nemate iskustva s vođenjem projekta, ne brinite se. Možete zatražiti i pomoć mentora koji vas može savjetovati u bilo kojoj fazi provedbe. Mentor za svoj rad može dobiti honorar kroz projekt.

Projekte mogu prijaviti organizacije u ime mladih ili skupina od najmanje 5 mladih koji onda čine neformalnu skupinu mladih. U slučaju da projekt prijavi neformalna skupina mladih, jedna mlada osoba preuzima ulogu zakonskog zastupnika skupine te preuzima odgovornost za upravljanje financijskim sredstvima projekta.

 

Kako prijaviti projekt?

 1. Potrebno je da svaki član/ica skupine od najmanje 5 mladih bude registriran/a na Portalu Europskih snaga solidarnosti (registracija je besplatna i brza)
 2. Razmislite što nedostaje vašoj zajednici i kako će vaša ideja pridonijeti poboljšanju zajednice
 3. Isplanirajte koje aktivnosti želite provesti u sklopu projekta
 4. Kada osmislite projekt potrebno ga je napisati na prijavnom obrascu zajedno s proračunom projekta. Ukupan proračun projekta jednostavno se izračuna u prijavnom obrascu, a ovisi samo o tome koliko dugo traje projekt, trebate li pomoć mentora te imate li dodatne troškove
 5. Javite nam se kako bismo pomogli oko pisanja projekta! Kada osmislite projekt, napišite ga na službenom prijavnom obrascu i pošaljite nam na savjetovanje na ess@mobilnost.hr. Savjetovanje je besplatno, a pomoći će vam u pripremi projekta na natječaj
 6. Ako prvi put prijavljujete projekt u okviru Europskih snaga solidarnosti, potrebno je registrirati organizaciju ili neformalnu skupinu mladih u Online Registration System kako biste dobili OID broj koji morate upisati u prijavni obrazac
 7. Prijavite projekt na natječaj 

Pročitaj naš letak za više informacija o načinu prijave, a svakako pogledaj i primjere uspješnih projekata da vidiš o čemu se radi. 

Piši nam ako imaš pitanja: ess@mobilnost.hr, a prije toga konzultiraj Podršku.