Centar za odgoj i obrazovanje ˝Slava Raškaj˝ Zagreb

Centar za odgoj i obrazovanje ˝Slava Raškaj˝ Zagreb

Centar za odgoj i obrazovanje ˝Slava Raškaj˝ Zagreb ustanova je u sustavu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a bavi se pružanjem usluga djeci oštećena sluha, djeci uredna sluha s poremećajem govorno-jezične komunikacije, djeci s komunikacijskim teškoćama iz spektra autizma i pervazivnog razvojnog poremećaja te djeci s višestrukim teškoćama, od rođenja do 30. godine života. 

 

Unstoppable with you

Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj s projektom "Unstoppable with you" teži stvaranju inkluzivnijeg društva s naglaskom na stvaranje što bolje i kvalitetnije integracije učenika s komunikacijskim teškoćama. U sklopu projekta Centar je odlučio primiti 4 volontera iz Španjolske i Hrvatske, a jedna je i sama bila osoba s teškoćama u komunikaciju koja je tijekom cijelog projekta imala podršku i pomoć tumača znakovnog jezika, što je dodatno naglasilo inkluzivnost i solidarnost ovog projekta. Volonteri su tako zajedno s profesionalnim terapeutima motivirali učenike za aktivno sudjelovanje u rehabilitaciji kroz glazbenu terapiju, art terapiju, kineziterapiju i radnu terapiju, što je donijelo rezultate kao što su porast motivacije, veće zalaganje u učenju i stjecanje novih perspektiva.

 Volonteri s učenicima na aktivnosti

 

Volonteri i učenici 

 

 Uz to, tijekom trajanja projekta volonteri su bili asistenti učenicima srednjih škola prilikom izrade video životopisa, te su kroz tu aktivnost stekli nove digitalne vještine, ali i pomogli učenicima s komunikacijskim teškoćama da budu vidljiviji na tržištu rada. 

Video životopisi učenika 

 

 

Osim toga, volonteri su pripremili volonterski vodič za buduće volontere koji će doći u Centar. Također, volonteri su zajedno s učenicima bili uključeni u realizaciji Zero waste programa kroz pisanje blogova, objavljivanje na društvenim mrežama, informiranje o Zero waste akciji i umrežavanju sa zagovarateljima Zero waste-a u lokalnoj zajednici. S ovom aktivnošću učenici i volonteri su unaprijedili svoje znanje o Zero Waste načinu kuhanja i života koje će moći dalje primijeniti u profesionalnom i privatnom životu.

prezentacijom "Postani Zero Waste majstor u svojoj kuhinji" gdje su predstavili projektnu aktivnost "Zero Waste power in HoReCa" osvojili su prvu nagradu na natječaju "Kako postati zeleni potrošač" Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

 

Prezentacija "Postani Zero Waste majstor u svojoj kuhinji"

 

Volonteri učenicima prenose znanje o Zero waste načinu kuhanja

 

S navedenim aktivnostima ovaj projekt stavlja naglasak na važnost integriranja svih članova našeg društva, razmjene međusobnih znanja i iskustava kako bi naša zajednica postala inkluzivnija, solidarnija i ugodnija za život svim njenim članovima.