Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb

Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb

Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb ustanova je u sustavu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a bavi se pružanjem usluga djeci oštećena sluha, djeci uredna sluha s poremećajem govorno-jezične komunikacije, djeci s komunikacijskim teškoćama iz spektra autizma i pervazivnog razvojnog poremećaja te djeci s višestrukim teškoćama, od rođenja do 30. godine života. 

 

Unstoppable with you

Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj s projektom "Unstoppable with you" teži stvaranju inkluzivnijeg društva s naglaskom na stvaranje što bolje i kvalitetnije integracije učenika s komunikacijskim teškoćama. U sklopu projekta Centar je odlučio primiti 4 volontera iz Španjolske i Hrvatske, a jedna je i sama bila osoba s teškoćama u komunikaciju koja je tijekom cijelog projekta imala podršku i pomoć tumača znakovnog jezika, što je dodatno naglasilo inkluzivnost i solidarnost ovog projekta. Volonteri su tako zajedno s profesionalnim terapeutima motivirali učenike za aktivno sudjelovanje u rehabilitaciji kroz glazbenu terapiju, art terapiju, kineziterapiju i radnu terapiju, što je donijelo rezultate kao što su porast motivacije, veće zalaganje u učenju i stjecanje novih perspektiva.

 

 Volonteri s učenicima na aktivnosti

 

Volonteri i učenici 

 

 Uz to, tijekom trajanja projekta volonteri su bili asistenti učenicima srednjih škola prilikom izrade video životopisa, te su kroz tu aktivnost stekli nove digitalne vještine, ali i pomogli učenicima s komunikacijskim teškoćama da budu vidljiviji na tržištu rada. 

Video životopisi učenika 

 

 

Osim toga, volonteri su pripremili volonterski vodič za buduće volontere koji će doći u Centar. Također, volonteri su zajedno s učenicima bili uključeni u realizaciji Zero waste programa kroz pisanje blogova, objavljivanje na društvenim mrežama, informiranje o Zero waste akciji i umrežavanju sa zagovarateljima Zero waste-a u lokalnoj zajednici. S ovom aktivnošću učenici i volonteri su unaprijedili svoje znanje o Zero Waste načinu kuhanja i života koje će moći dalje primijeniti u profesionalnom i privatnom životu.

prezentacijom "Postani Zero Waste majstor u svojoj kuhinji" gdje su predstavili projektnu aktivnost "Zero Waste power in HoReCa" osvojili su prvu nagradu na natječaju "Kako postati zeleni potrošač" Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

 

Prezentacija

 

Volonteri učenicima prenose znanje o Zero waste načinu kuhanja

 

S navedenim aktivnostima ovaj projekt stavlja naglasak na važnost integriranja svih članova našeg društva, razmjene međusobnih znanja i iskustava kako bi naša zajednica postala inkluzivnija, solidarnija i ugodnija za život svim njenim članovima.

Volonterske aktivnosti 2021.

Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj je unutar volonterskih aktivnosti u 2021. godini angažirao i ugostio 3 inozemna i 2 domaća volontera koji su pružali podršku učenicima s različitim teškoćama u komunikaciji.

 

Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb - Slika 5

 

Volonteri su u učionice unijeli dašak promjene i neka nova znanja. Učenici su izrazili snažnu podršku prisustvu volontera i istaknuli da su kroz provedene aktivnosti upoznali strane kulture i naučili prihvaćati različitosti. Posebno je važno naglasiti ostvarenu prilagodbu i prihvaćanje volonterke s oštećenjem vida, čime je na poseban način podržana vizija slojevitog integriranja mladih s manje mogućnosti, u skladu s odrednicama programa Europske snage solidarnosti.   

Jedan od postignutih ciljeva projekta bio je poticanje zapošljavanja učenika. Kroz obuku izrade digitalnih životopisa, učenici su stekli dodatne prezentacijske vještine Rezultati su bili izvanredni, jer je čak 60% učenika izjavilo da su pronašli zaposlenje u roku od tri mjeseca nakon završetka školovanja.

 

Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb - Slika 6

 

Volonter iz Tunisa je pružio vrijedan doprinos projektu, osim podrškom, i predstavljanjem svoje kulture, običaja te organiziranjem kulinarske radionice, a njegovo uspješno integriranje u hrvatsko društvo kao rezultat volontiranja dodatno je obogatilo projekt.Projekt je također promovirao svijest o očuvanju okoliša i smanjenju otpada. Volonteri su organizirali razne aktivnosti u školi te informirali zajednicu o rezultatima projekta Zero Waste. Učenici su stekli znanja o strategijama smanjenja otpada u kulinarstvu te su te vrijednosti promovirali među svojim vršnjacima i širom zajednice.

 

Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb - Slika 7

 

Projekt je imao pozitivan utjecaj na zajednicu i potaknuo svijest o inkluziji i raznolikosti. Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb je kao rezultat ovog projekta dobio prestižnu ulogu ambasadora za inkluziju i raznolikost, što je dodatna vrijednost za njihov rad u zajednici. Angažman volontera i njihova podrška imala su izuzetno pozitivan učinak na učenike s teškoćama, zajednicu i okoliš, a projektni rezultati svjedoče i o važnosti volonterskog rada i ulozi koju on ima u poticanju društvenih promjena.

 

Više informacija:

Službena mrežna stranica Slava Raškaj

Službena facebook stranica Slava Raškaj