Eko centar Latinovac

Eko centar Latinovac

Jačanje solidarnosti, međugeneracijska razmjena i razumijevanje, osnaživanje duha zajedništva i smanjivanje predrasuda samo su neke od tema projekta Eko centra Latinovac „Održivi razvoj zajednice – prvi korak“ (broj projekta 2019-1-HR01-ESC11-060366).

 

Projekt je nastao kao neposredan odgovor na uočene probleme i potrebe u zajednici: problem odumiranja sela, nedostatak kulturnih sadržaja u maloj sredini, nebrigu prema okolišu, osamljenost starije populacije, nedostatak znanja o permakulturi, održivoj proizvodnji te zdravom načinu života. Projekt je proveden u razdoblju od 1. svibnja do 31. prosinca 2019. godine, a okupio je 12-ero mladih volontera iz sedam europskih zemalja (Bugarska, Finska, Francuska, Litva, Njemačka, Ukrajina i Hrvatska) koji su provedbom aktivnosti pridonijeli ostvarivanju primarnog cilja, jačanju solidarnosti.

 

Povećanjem ponude kulturnih sadržaja i osvještavanjem stanovništva o potrebi čuvanja okoliša i važnosti održive proizvodnje ostvaren je značajan učinak  na lokalnu zajednicu.

 

Ulaz u Eko centar Latinovac

 

Projekt je omogućio umrežavanje postojećih inicijativa, ustanova i institucija na području Požeško-slavonske županije, ali i cijele Slavonije. Objedinio je aktivnosti na nekoliko razina - na lokalnoj u selu Latinovac, na županijskoj putem Konferencije o volontiranju u Požegi, na regionalnoj u suradnji s osječkom inicijativom ISKRA.

 

Rezultati projekta

 

Radionice o permakulturi - provedeno je 36 edukacijskih aktivnosti: vrtlarenje bez kopanja, kompostiranje, dokumentarne večeri, permakulturni dizajn, prirodno graditeljstvo, ponovna upotreba starih automobilskih guma za izradu samostojećeg krova, diskusije...

 

Starija osoba na aktivnosti vrtlarenja

 

Grupna radionica

 

Jesenskim festivalom s više od 150 posjetitelja ostvaren je  indirektan učinak i na lokalne proizvođače i njihovo poslovanje.

 

Izloženi proizvodi na jesenskom festivalu

 

Jesenski festival

 

U Požegi je održana Konferencija o volontiranju kao aktivnosti koja snažno promiče solidarnost i pokreće promjene. Na konferenciji je sudjelovalo 52 predstavnika udruga i javnih ustanova s područja Županije.

 

Predavanje na Konferenciji o volontiranju

 

Sudionici Konferencije o volontiranju

 

U suradnji s waldorfskom inicijativom ISKRA održan je dvodnevni studijski posjet 24 nastavnika s područja Osječko-baranjske županije na temu održivosti, ruralnog razvoja i neformalnog učenja, provedeno je pet promotivnih događanja ESS programa, održane su akcije pomoći starijim seljanima teradionice izrada maski s djecom.

 

Slika volontera iz Bugarske, Finske, Francuske, Litve, Njemačke, Ukrajine i Hrvatske.

 

Volonteri iz Bugarske, Finske, Francuske, Litve, Njemačke, Ukrajine i Hrvatske.

 

Iz medija

 

Jesenski festival u Latinovcu – 34 portal

 

Edukativna izložba gljiva – Udruga gljivara Donji Miholjac

 

Studijsko putovanje u Eko centar Latinovac - Iskra

 

U Požegi održana konferencija o volonterstvu – Laganini FM

 

Svjedočanstvo volonterke Nikoline iz Bugarske