Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać

Most solidarnosti

Pružanje podrške pripadnicima ranjivih skupina kako bi im se povećala kvaliteta života, podigla razina socijalne uključenosti i smanjila nejednakost u odnosu na druge članove zajednice bila je glavna tema projekta Most solidarnosti.

Na ovom projektu u potpunosti usmjerenom na inkluziju marginaliziranih društvenih skupina četiri volonterke širile su solidarnost i pružile pomoć više od 1000 osoba iz najranjivijih društvenih skupina na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije.

Volonterke su sudjelovaleu radu mobilnog tima HUMH-a i pučke kuhinje te siromašnim osobama i beskućnicima dijelile pakete hrane i higijenskih potrepština. Svojim razgovorima s beskućnicima i drugim korisnicima pučke kuhinje otvorile su prilike za socijalizaciju, a izradom informativnih materijala s podacima o pučkim kuhinjama, prenoćištima i zdravstvenim ustanovama pomogle u ispunjavanju socijalnih i zdravstvenih potreba.

Posebno je važno naglasiti njihov rad s osobama koje žive u siromaštvu na izoliranim i nepristupačnim lokacijama pogođenim potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Zajedno s mobilnim timom pružale su im osnovnu materijalnu pomoć, razgovor, društvo i psihološku podršku.

Rad u javnoj kuhinji    Posluživanje hrane beskućnicima

Volonterke su redovito posjećivale teško oboljele osobe na liječenju daleko od doma i članove njihovih obitelji te im pružale neformalnu psihosocijalnu podršku. Organizirale su tzv. psihosocijalne šetnje koje su spoj ugodnog druženja i zdrave tjelovježbe te održale različite kreativne radionice poput kulinarske radionice s poticanjem zdrave prehrane ili radionice izrade božićnih ukrasa kao svojevrsne art terapije. Osim toga, pripremile su edukativnu radionicu o sigurnosti na internetu s naglaskom na lažne informacije o zdravlju i zdravstvenim poteškoćama na koje oboljele osobe na internetu često nailaze.

kulinarska radionica   Primjer zdrave hrane

   Radionica izrade božićnih ukrasa   Oslikavanje kuglica

Informatičku radionicu volonterke su provele i za osobe s invaliditetom i starije osobe, ali ovog puta s ciljem razvoja osnovne digitalne pismenosti. S njima su volonterke također provodile znatan dio vremena pomažući s izvođenjem zadataka tijekom radnih terapija i kvalitetnim provođenjem slobodnog vremena.

Radionica o lažnim vijestima na internetu   Radionice s djecom s invaliditetom

Uz solidarnost prema osjetljivim društvenim skupinama, projekt je promovirao i solidarnost prema okolišu te su volonterke osmislile Zeleni ured, skup aktivnosti koje bi zaposlenici trebali svakodnevno provoditi u svom radu.

U svoj rad HUMH od prvog dana uključuje volontere s manje mogućnosti pa su tako i u ovom projektu sudjelovale dvije mlade osobe s manje mogućnosti. Organizacija je odlično iskoristila mogućnost pripremnog posjeta kako bi se sudionice s manje mogućnosti prije početka volontiranja upoznale s organizacijom, ali i kako bi organizacija bolje upoznala njihove potrebe. One su širile solidarnost među najranjivijim društvenim skupinama, ali istovremeno se i same osnaživale. Najbolji je primjer volonterka s invaliditetom kojoj su lokalni volonteri pomagali u obavljanju mnogih zadataka, a ona je do kraja mobilnosti počela samostalno funkcionirati u smještaju i provođenju slobodnog vremena.