Krugovi - Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

Centar Krugovi osnovan je radi podrške ranjivim skupinama kao što su maligno oboljele, starije i nemoćne osobe te osobe s narušenim samopouzdanjem, slikom o sebi, narušenim partnerskim i međuljudskim odnosima. Bavi se pružanjem individualne i grupne pomoći korisnicima te unapređivanjem njihove kvalitete i zadovoljstva životom. Kroz godine su proveli niz volonterskih projekata unutar programa EVS, Erasmus+ te Europske snage solidarnosti, kroz koje su povećali svoje kapacitete za pozitivno djelovanje u zajednici.

Volonterskim projektom "Uključen pojedinac stvara zadovoljno društvo" Centar Krugovi uključio je jednog nacionalnog i tri međunarodna volontera. Aktivnosti projekta bile su osmišljene u skladu s djelovanjem Centra Krugovi, potrebama lokalne zajednice nadograđene programima učenja za volontere. Odnosile su se na humanitarni rad, psihosocijalnu podršku ranjivim skupinama, podršku djeci i mladima te općenito funkcioniranje udruga.

Uključen pojedinac stvara zadovoljno društvo

Centar Krugovi svojim projektom „Uključen pojedinac stvara zadovoljno društvo“ teži povećanju društvene odgovornosti mladih, motivira ih i senzibilizira za sudjelovanje u aktivnostima lokalne zajednice, u svrhu pružanja podrške ranjivim i marginaliziranim članovima društva. Potiče osobni i profesionalni razvoj volontera, ojačava njihove kompetencije, razvija nove vještine te uz to osnažuje nacionalna i međunarodna partnerstva. Također uključivanjem dvoje volontera s manje mogućnosti (uz potporu za uključenost i podršku mentora) projekt je pokazao svoju snažnu solidarnu dimenziju. 

                           Osam volontera na radionici 

Aktivnosti projekta su se odnosile na humanitarni rad, psihosocijalnu podršku ranjivim skupinama, podršku djeci i mladima te općenito funkcioniranje udruga. U sklopu aktivnosti humanitarnog rada volonteri su bili uključeni u razne humanitarne aktivnosti, gdje su prvenstveno učili o humanitarnom radu, tehnikama animacije na štandovima i razvijanje socijalnih i promotivnih vještina, kao i poticanje na preuzimanje inicijative. Volonteri su tako sudjelovali u radu humanitarnog štanda u Donacijskom centru, na javnim manifestacijama Centra, dijelili su letke, promovirali centar te tako postigli zavidne rezultate i prikupili značajne donacije za maligno oboljele.

Promocija Centra Krugovi  Promocija Centra Krugovi

U 2020. godini volonterski tim se suočio s kriznim i izazovnim volontiranjem s obzirom na pandemiju COVID-19 virusa. Volonteri su i u kriznim situacijama iskazali predanost svom volonterskom radu, uspješno se nosili sa svakodnevnim izazovima, i s okolnostima i s korisnicima koji su u ovom razdoblju bili posebno ranjivi i osjetljivi. Osim što su donosili namirnice i lijekove starijima, nemoćnima i socijalno ugroženima, predano su radili i osmišljavali crowdfunding kampanje za osiguravanje nastavka podrške maligno oboljelim i socijalno ugroženim osobama, priručnike za ostale volontere, prezentacije za postupanje u vrijeme potresa, online kreativne izolacije te istovremeno radili na sebi i suočavali se s vlastitim preprekama i izazovima. Za isti trud i učinak projekt je uvršten u primjere dobre prakse kod nošenja s pandemijom u publikaciji Europske komisije, čime je ostvaren učinak i na europskoj razini.

                                 Priča jedne volonterke u publikaciji Europske komisije

Uz to, prilog o njihovim aktivnostima i dobrim djelima prikazani su i u emisiji Dobro jutro Hrvatska

    Volonter pomaže u kućanskim poslovima            Volonterka u šetnji s osobom u kolicima

Osim toga volonteri su sudjelovali i u programu podrške za djecu i mlade, gdje su u raznim kreativnim radionicama stekli iskustvo u radu s djecom, iskustvo u radu s djecom s poteškoćama u ponašanju, socijalno isključenom djecu, djecom pripadnicima nacionalnih manjina i djecom iz jednoroditeljskih obitelji. 

Krugovi - Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje - Slika 7Volonterka s učenicama

                     Volonteri s učenicima koja su pripadnici nacionalnih manjina

Kroz ovaj projekt volonteri su osobnim iskustvom, profesionalnim usmjerenjem i izrazitom razinom empatije donosili korisnicima osmijeh na lice. Mijenjajući sebe, inspirirali su članove Krugova i tima, raznježili su korisnike, utjecali su na nove vizije, ideje i općenito odnos prema volonterstvu u lokalnoj zajednici, u Hrvatskoj, u zemljama iz kojih su dolazili i šire.

Pogledajte inspirativne priče o solidarnosti i volontiranju u Centru Krugovi.