Mirovna grupa mladih Dunav

MIROVNA GRUPA MLADIH DUNAV

Mirovna grupa mladih Dunav neprofitna je organizacija sa sjedištem u Vukovaru koja provodi programe za mlade iz područja kulture i umjetnosti, međunarodne suradnje i razvoja, neformalne edukacije i informiranja mladih, te programe u kojima sami mladi uključeni kroz aktivnosti aktivno doprinose razvoju lokalne zajednice. Kroz svoj rad i provedbu programa nastoji potaknuti kreativnosti i aktivni angažman djece i mladih u svim područjima društvenog života te aktivirati i unaprijediti potencijale pojedinaca i društvenih grupa u cilju razvoja zajednice. MGM „Dunav“ je dobitnica priznanja "Otisak srca" Vlade Republike Hrvatske za poticanje i razvoj volonterstva u Republici Hrvatskoj u 2001. godini.

 

U okviru Europskih snaga solidarnosti provode razno razne aktivnosti kao što su edukacija mladih, rad Kluba mladih, provedba kampanja i istraživanja, aktivnosti vezane za poboljšanje života građana u zajednici ( programi mladi za stare, mladi za djecu), seminari, radionice, treninzi, kampovi, aktivnosti vezane za kulturu i umjetnost.

 

Volontiranje 2022.

Cilj projekta Mirovne grupe mladih Dunav bio je integrirati osobe s manje mogućnosti u volonterske programe koji promiču socijalnu uključenost, osviještenost, ravnopravnost i solidarnost. Taj je cilj uspješno realiziran uz pomoć 18 mladih volontera, koji su svi i sami osobe s manje mogućnosti. Posebno je pohvalno uključivanje dvije volonterke koje su osobe s invaliditetom, koje su na taj način dobile prilike sudjelovati u radu kolektiva i biti ravnopravno uključene u sve aktivnosti.

 

Volonteri i sudionici sudjelovali su u aktivnostima koje su im formalnim i ne formalnim metodama pomogle učvrstiti temelje za cjeloživotno i društveno korisno učenje. Aktivnosti su se provodile individualno i timski, a uključivale su čišćenje okoliša, organizaciju STEM kampova za djecu i mlade, društvene aktivnosti u zajednici (npr. interkulturalne, književne i filozofske večeri), edukativne radionice (npr. učenje jezika, upoznavanje s robotikom i radionice digitalnog crtanja), te informiranje mladih o njihovim mogućnostima (npr. kampanja Time to Move i obilježavanje Europske godine mladih).

 

Slika volontera na jednoj od interkulturalnih večeri Slika volontera

 

Sudjelovanjem u provedbama navedenih aktivnosti volonteri su na praktičan način razvili svoja znanja o organiziranju radionica za djecu i mlade, prezentiranju, timskoj suradnji i metodologiji podučavanja, istovremeno promičući solidarnost, usvajanje novih digitalnih vještina, ekološki odgovorno ponašanje, kreativnost i aktivno sudjelovanje u zajednici. Najznačajniji utjecaj projekta odnosi se na društveno uključivanje osoba s manje mogućnosti i osoba s invaliditetom, što je doprinijelo pozitivnim društvenim promjenama na lokalnoj i EU razini. 

 

Više o projektu možete saznati na mrežnoj stranicifacebook profilu Mirovne grupe mladih Dunav. 

Volontiranje u Vukovaru

Projekt solidarnosti Volontiranje u Vukovaru proveden od strane Mirovne grupe mladih Dunav za cilj je imao pridonijeti osnaživanju i društvenim potrebama zajednice kroz volonterske aktivnosti za građane svih uzrasta grada Vukovara pri čemu se stavio naglasak na osobni, obrazovni, društveni, građanski i profesionalni razvoj sudionika projekta.

 

U projektu aktivno je sudjelovalo 5 stranih volontera koji su svojim radom doprinijeli povećanju kvalitete života djece, mladih i starijih dobnih skupina koji žive u Vukovaru. Mlade su informirali o mogućnostima cjeloživotnog obrazovanja u RH i inozemstvu, sudjelovanja na razmjenama, treninzima, kampovima, programima volontiranja kroz EVS te ih osnažili na aktivniji angažman u lokalnoj zajednici. Za osobe starije životne dobi organizirali su kreativne radionice pri čemu su ukazali na važnost socijalne uključenosti i međusobne socijalizacije svih dobnih skupina kako bi se podignula kvaliteta života i ojačala kohezija u gradu u kojem su se posljedicom rata izgubile određene društvene vrijednosti.

 

    Volonteri na aktivnosti bojanja ograde Grupa volontera na aktivnosti 

 

Neke od provedenih aktivnosti namijenjene djeci bile su kreativne radionice poput radionice digitalnog crtanja, programiranja, fotografije, učenja stranih jezika, zatim glazbene radionice, pomoć u učenju. Također, obilježen je i Dan mladih kao i aktivnosti eko akcije, izložbe i debate o mogućnostima za mlade. Organiziran je i dvodnevni radni kamp koji se sastojao od društveno korisne akcije uređenja srednje škole i sadnje drveća, interkulturalnih večeri te osobnih projekata volontera kao što je pomoć djeci s poteškoćama prilikom terapijskog jahanja te održavanje i timarenje konja. Tijekom trajanja projekta volonteri su svojim radom utjecali na 400-tinjak članova lokalne zajednice.

         Volonteri s djecom s poteškoćama na terapijskom jahanju

 

              Dva volontera s učenicom na aktivnosti uređenja škole 

Vukovarske ljetne vibre

Projekt Mirovne grupe mladih Dunav pod nazivom "Vukovarske ljetne vibre" (br. 2019-1-HR01-ESC11-060737) okupio je 12 mladih iz 7 europskih zemalja kako bi u Vukovaru, koji je područje posebne državne skrbi, pružili djeci iz lokalne zajednice sadržaje koji im inače nisu dostupni. Kroz dva ljetna mjeseca u 2019. godini, volonteri su pripremili i proveli 20 edukativnih i 12 kreativnih radionica na kojima je bilo prisutno oko 400 mladih, kojima je tako omogućeno međunarodno iskustvo kroz korisne kreativne i obrazovne sadržaje. Projekt je obuhvaćao i proslavu Međunarodnog dana mladih te petodnevni IT kamp za mlade.

 

Sažetak projekta pročitajte u Bazi projekata Europskih snaga solidarnosti te na web stanici Mirovne grupe mladih Dunav.

 

Volonter i djeca na plaži

 

O učincima radionice Mirovna grupa mladih kaže: "S obzirom na kvalitetu i tematike edukativnih (10 radionica glazbene tematike, 5 radionica španjoslkog i 5 radionica engleskog jezika) i kreativnih radionica (od izrade 3d akvarija od kartona, foto okvira do skulptura od soli i kasica prasica), te IT kamp, doprinijeli smo poboljšanju znanja i vještina djece i mladih i povećanju kreativnosti i socijalizacije. Djeca i mladi su iz komunikacije s volonterima (engleski jezik) imala priliku naučiti nove pojmove, fraze iz engleskog jezika i primjenjivati ga u stvarnom životu, ne samo u učionici. Kroz neformalne obrazovanje tj. aktivnosti djeca i mladi učili su socijalne vještine, otvarali komunikaciju, priblližili smo im rad nevladinih organizacija.".

 

Kratak video o volonterima koji su sudjelovali u provedbi projekta:

 

 

Jedan od plakata za radionice:

 

Plakat za radionicu

 

Desetak djece na radionici

 

Medijska pokrivenost projekta:

Vukovar.hr

Glas Slavonije

Mirovna grupa mladih Dunav

Press 032

Hrvatski radio Vukovar

Večernji list

Novosti.hr

Osječka TV

 

Volotneri održavaju radionicu za djecu

 

Zajednička fotografija dvadesetak volontera

 

PROJEKT „Mladi za stare“

Projekt Mirovne grupe mladih Dunav pod nazivom "Mladi za stare" (br. 2018-1-HR01-ESC11-060191) proveden je u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 31. siječnja 2020. godine u Vukovaru. Ukupno je u ove aktivnosti bilo uključeno 120 osobe i 2 volonterke iz Austrije.

 

Projekt „Mladi za stare“ omogućio je razvijanje i stjecanja novih znanja, vještina i kompetencija mladih volontera kroz pomoć starijim i nemoćnim osobama, te osobama s invaliditetom. Kroz projekt su provedene različite aktivnosti za starije ljude te za promoviranje međugeneracijske solidarnosti. Glavne aktivnosti projekta su bile: pomoć u kući za stare i nemoćne; društvene aktivnosti za starije osobe i osobe s invaliditetom; društvene aktivnosti za zajednicu; promocija mogućnosti za mlade; samostalni projekt volontera- svaki volonter razvio je svoju samostalnu aktivnost ( ples, flash mob) i jednu zajedničku ( učenje njemačkog jezika) čime su volonteri stekli kompetencije za direktno vođenje aktivnosti, razvili su kreativnost i liderske vještine. Volonterima su u provedbi ovih aktivnosti pomagali uposlenici i volonteri, a mentori u procesu učenja.

 

Radionica za starije osobe

 

Radionica za starije osobe

 

Kroz provedbu projekta omogućena je i pružena prilika dvjema jako mladim volonterkama iz Austrije da kroz volontiranje odgovore na društvenu potrebu pomoći starijim i nemoćnim, te invalidnim osoba i mladima čime su pridonijele osnaživanju zajednice na području grada Vukovara i okolice. Projekt je omogućio volonterkama europskih solidarnosti da razviju i steknu nova znanja, vještine i kompetencije kroz pomoć starijim i nemoćnim osobama, osobama s invaliditetom u Vukovaru i mladima, osigurao je kvalitetniji društveni život starijih osoba, te poboljšao socijalnu uključenosti starijih ljudi.

 

Austrijsko interkulturalno veče

 

Interkulturalno veče je događaj u kojem je sudjelovalo oko 50 mladih osoba iz Vukovara i s Veleučilišta Lavoslav Ružička. Prilikom suradnje s volonterkama iz Austrije puno su naučili o školskom sustavu u Austriji te su dobili uvid o studiranju u Austriji. Održale su se razne aktivnosti kao što su radionice njemačkog jezika gdje je sudjelovalo 8 mladih i provedeno je ukupno 80 sati učenja njemačkog jezika, flash mob radionice koje su volonterke provele uz uključivanje mladih iz zajednice i volontera s drugog ESS projekta a izvedba je provedena za Međunarodni dan mladih, aktivnost flash mob ples za mlade iz lokalne zajednice…

 

Na poveznici se nalazi kratak video o „flash mob“ aktivnosti naših volontera.

 

Zajednička slika volontera

Medijska pokrivenost projekta:

Mirovna grupa mladih Dunav - o projektu

Mirovna grupa mladih Dunav - kreativna radionica

Vukovar.hr

Radio Borovo

Večernji list

Press 032

Hrvatski radio Vukovar

Mreža za mlade

Radio Dunav

 

Volonteri na aktivnostima