Mladforma

Bez filtera

Ovim projektom se kroz različite aktivnosti nastojalo pokrenuti novi trend među mladima i ohrabriti ih da aktivno zagovaraju ljudska prava, toleranciju i solidarnost u društvu. Novi oblik infuencanja postepeno se gradio pa su tako sudionici prvo prošli kroz edukacije na teme kritičkog mišljenja, medijske pismenosti, aktivizma i digitalnih kompetencija.

 

Mladforma - Slika 1

 

Tijekom projekta osnovano je 6 grupa „Mladi za mladi“, koje su obrađivale iduće teme: Ljudska prava; Kvalitetno obrazovanje; Javne politike za mlade; Prostor za mlade; Kvalitetno slobodno vrijeme; Održivi razvoj. U tim grupama aktivno su sudjelovale 33 mlade osobe, a održano je preko 30 sastanaka. Aktivnosti kojima su se bavile grupe su bile raznolike, a članovi su npr. kreirali sadržaje za društvene mreže, snimali video reportaže o osječkim prostorima za mlade,  provodili istraživanja, organizirali akcije u lokalnoj zajednici kao što su grafitiranje govora mržnje na dječjem vrtiću i preimenovanje osječkih ulica ženskim imenima, a čak su i analizirali političke programe kandidata i kandidatkinja za poziciju osječkog gradonačelnika.

 

Mladforma - Slika 2   Mladforma - Slika 3

 

Nakon internog inicijalnog informiranja, timovi su na tjednoj bazi dobivali svoj medijski prostor na popularnim društvenim mrežama gdje su imali priliku informirati druge i podijeliti svoja saznanja. Jedna od medijskih kampanja odnosila se i na promicanje ženskih reproduktivnih prava i prava LGBTQ osoba kroz prikupljanje fotografija s porukama podrške. Kroz 18 tjedana medijskih kampanja objavljeno je preko 80 objava te preko 270 jednodnevnih objava (story). Sve objave dostupne su na Facebook i Instagram stranicama mladforme, kao i na kasnije otvorenoj web stranici.

 

 Mladforma - Slika 4    Mladforma - Slika 5

 

Kako bi sumirali naučeno, okupili provedene aktivnosti na jednom mjestu, ali i odali počast svima koji su uložili svoj trud za sudjelovanje u navedenom projektu izrađen je vodič pod naslovom „Društvene mreže kao alat za aktivizam mladih – primjeri iz prakse“, koji je tiskan u 150 primjeraka i koji možete preuzeti klikom na sliku ispod.

 

Mladforma - Slika 6

 

Također kreirana je i povelja „Osijek – grad po mjeri mladih“ koja u sebi sadrži 14 točaka kojima se mladi žele baviti u tom gradu.

Povodom završetka projekta održana je završna tribina s oko 40 gdje su se predstavili rezultati projekta, kao i vodič, ali se i raspravljalo o potencijalnim aktivnostima u budućnosti.

Unatoč završetku projekta neformalna skupina mladih i dalje promiče aktivnu participaciju mladih te je tako pokrenula svoju web stranicu gdje omogućuje mladima prostor za objavu vlastitih članaka.

 

Kao veliko priznanje navedenoj organizaciji bilo je uvrštavanje u pet najboljih europskih projekata mladih i nominacija za SALTO Awards, a njihov video možete pogledati ovdje.