O.A.ZA.-ODRŽIVA ALTERNATIVA ZAJEDNICI

GREEN FINGERS - Growing School Gardens

Projektom GREEN FINGERS - Growing School Gardens organizacija O.A.ZA. željela je ostvariti ponovno povezivanje djece i mladih s prirodom u urbanom okruženju, iskustveno učenje o održivom razvoju te postići međukulturalnu interakcije, razmjenu iskustava i učenje između volontera, učenika i učitelja.O.A.ZA.-ODRŽIVA ALTERNATIVA ZAJEDNICI - Slika 1

Tijekom 2 godine provedbe, u projektu su sudjelovala 24 volontera iz 13 zemalja (Portugal, Španjolska, Francuska, Italija, Njemačka, Mađarska, Poljska, Litva, Bjelorusija, Rumunjska, Grčka, Sjeverna Makedonija i Albanija). Volonteri su sudjelovali u jednoj aktivnosti individualnog volontiranja i dvije timske aktivnosti.

U aktivnosti je uključeno 5 zagrebačkih osnovnih škola i 2 osnovne škole na području Petrinje te je sudjelovalo preko 2000 učenika. Učinak projekta je ostvaren na sve dionike: organizaciju, projektne partnere, volontere, učenike, učitelje i lokalnu zajednicu. Projektom su uključeni i sudionici s manje mogućnosti koji su primili odgovarajuću potporu za uspješno uključivanje u program Europskih snaga solidarnosti.

O.A.ZA.-ODRŽIVA ALTERNATIVA ZAJEDNICI - Slika 2

Aktivnosti na projektu bile su podijeljene u 3 kategorije: edukativne aktivnosti za volontere, aktivnosti s korisnicima projekta (školske aktivnosti)  te promotivne aktivnosti. Neke od edukativnih aktivnosti za volontere uključivale su: edukaciju o radu s djecom i organiziranju radionica za djecu, uvod u održivo vrtlarenje i korištenje alata za rad u vrtu te edukativne izlete u prirodu poput „Promatranja ptica“ u suradnji s Udrugom BIOM.

Aktivnosti za djecu tj. školske aktivnosti uključivale su uređivanje i održavanje školskih vrtova u 3 osnovne škole te preko 80 edukativnih radionica za djecu na temu ekologije i održivog razvoja.

O.A.ZA.-ODRŽIVA ALTERNATIVA ZAJEDNICI - Slika 3

Više o aktivnostima projekta i iskustvima volontera možete pročitati na :

Službena mrežna stranica Udruge O.A.ZA.

Službena Facebook stranica O.A.ZA.