Romsko nacionalno vijeće

Romsko nacionalno vijeće

Romsko nacionalno vijeće (RNV) provelo je projekt solidarnosti „Mladi Romi i Romkinje pomažu zajednici” u sklopu kojega je skupina mladih Romkinja i Roma iz izoliranog, segregiranog romskog naselja Piškorovec u Međimurskoj županiji, vlastitim primjerom pokazala da su moguće pozitivne promjene unutar njihove lokalne zajednice. Naselje je jedno od 12 izdvojenih romskih naselja u Međimurskoj županiji čija se prostorna segregacija često ističe kao jedna od glavnih prepreka integraciji u društvo. Zbog izoliranosti od većinskog stanovništva, romska djeca ne mogu naučiti hrvatski jezik, pa nepripremljena kreću u školu i postižu lošije rezultate, gube zanimanje za učenje i često napuštaju školu ili ne nastavljaju školovanje. Neškolovanje vodi u nezaposlenost i težak život, a idući je korak nerijetko kriminal što, nažalost, potvrđuje i statistika.

Stoga je skupina mladih Romkinja i Roma odlučila provesti niz aktivnosti kako bi unaprijedili osobni, obrazovni, socijalni i građanski status stanovnika Piškorovca i njihovu ekološku svijest, te očuvali nacionalni i kulturni identitet radi suzbijanja predrasuda i diskriminacijskog ponašanja većine prema romskoj manjini. 

 Grupa učenika na izvanškolskoj aktivnosti u prirodi

 

Kako bi postizali bolje rezultate u školi, učenici su dobili pomagače za učenje i pisanje domaćih zadaća koji su im svakog tjedna pomagali, a učitelji su dobili pomoćnike za razumijevanje romsko-bajaškog jezika. Tijekom ljetnih praznika organizirane su izvanškolske aktivnosti koje su uključivale ponavljanje naučenoga gradiva, školu plivanja i slično. Radi podizanja ekološke svijesti stanovnika održane su akcije čišćenja i sadnje cvijeća, voćaka i drugih biljaka unutar naselja. Organizirana je i prezentacija modela razvrstavanja otpada. U sklopu Projekta, učenici su se uključili u istraživanje i predstavljanje obilježja romskog identiteta. Zahvaljujući tomu, nastala je ideja za snimanje dokumentarnog filma „Škarje moje malo” koji govori o povijesti Piškorovca i njegovih romskih stanovnika.

 

Dvadesetak učenika nakon aktivnosti

 

Film je smislila skupina mladih Romkinja i Roma uz pomoć mentorice, socijalne pedagoginje, Maje Kutnjak Vrtarić, a snimljen je u suradnji s medijskom grupom Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice. Svrha filma bila je prikazati i istaknuti tradicijske i kulturne vrijednosti te posebne talente i vještine romskih mještana, kako bi se pridonijelo boljoj percepciji Roma u javnosti i kako bi se poslala poruka romskoj zajednici da može biti ponosna na svoj romski identitet. Film „Škarje moje malo” proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu i mlade Mediterana koji je održan u Dubrovniku u listopadu 2019. godine.

 

Oslikavanje vanjskog školskog prostora

  

„Potpora učenika i djelatnika Osnovne škole Tomaša Goričanca snimanju filma „Škarje moje malo” primjer je kako školske institucije mogu pridonijeti boljitku lokalne zajednice ne samo svojom osnovnom djelatnošću – odgojem i obrazovanjem djece i mladih – nego i drugim aktivnostima. Film je pridonio i smanjenju predrasuda tamošnjeg stanovništva o susjedima Romima jer ga je podsjetio kako su u prošlosti međusobno surađivali.” (David Dragoljub Orlović, izvršni direktor Romskog nacionalnog vijeća)