Savez izviđača Hrvatske

Savez izviđača Hrvatske - Budi moja voda

Savez izviđača Hrvatske - Budi moja voda 

 

Savez izviđača Hrvatske nacionalna je izviđačka organizacija i baštinik 110-godišnje tradicije Izviđačkog pokreta u Hrvatskoj. Najveća organizacija za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih u Hrvatskoj.

 

Projekt „Budi moja voda“ dio je projekta „Boranka“ – najvećeg volonterskog projekta pošumljavanja i obnove opožarenih područja Dalmacije s ciljem podizanja svijesti građana, pogotovo djece i mladih, o važnosti šuma, zaštiti prirode, posljedicama globalnog zatopljenja te prevenciji i zaštiti od požara.

 

Mlada osoba u prirodi

 

SiH je s projektom „Budi moja voda“ imao veliki okolišni utjecaj na obnovu nekadašnjeg šumskog područja, odnosno na prirodni ciklus pošumljenog područja kroz akcije zalijevanja tijekom dva mjeseca. Osim akcija zalijevanja, volonteri su proširili svoje znanje kroz edukativne radionice zaštite okoliša i ponašanja u prirodi. Projekt je uključivao volontere iz cijele Republike Hrvatske zbog čega je bila izražena međuregionalna solidarnost. Kroz sudjelovanje na projektu, volonteri su razvijali svoje socijalne i komunikacijske vještine, poboljšavali svoje psihofizičko stanje, ali i stjecali nove kompetencije potrebne za snalaženje u prirodnom okruženju. 

 

Grupa volontera nakon akcije zalijevanja šumskog područja

 

Grupa volontera nakon aktivnosti

 

Za potrebe manifestacije „Hrvatska volontira 2020“ SIH je kreirao video materijal s iskustvima volontera projekta:

 

 

Osim spomenutih iskustava u videu, volonteri svoje iskustvo opisuju i na sljedeće načine:

 

  • „Jako kvalitetan i dobro smisljen projekt. Kapa do poda malom kadru.”
  • „Sve super, nije moglo bolje, da je bar još 2 tjedna.”
  • „Upoznao sam puno dobrih novih ljudi.”
  • „Drago mi je što su aktivnosti volontiranja direktno povezane sa svrhom i što smo aktivno radili na riješavanju nekog problema.”

 

Na projektu su ukupno sudjelovala 62 volontera iz 21 grada Republike Hrvatske. Volonteri su odradili 4.340 volonterskih sati kroz 30 akcija zalijevanja, a ukupno je zaliveno 20.000 sadnica. Osim toga, provedeno je 30 radionica s ciljem jačanja ekoloških kompetencija volontera.

 

Zajednička slika volontera

 

Projekt je dosegao značajnu vidljivost kroz 41 medijsku objavu te povezao 5 civilnih, javnih i privatnih organizacija (Splitski skautski zbor, Hrvatske šume, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH, grad Split i Raiffeisenbank). Projekt je završio dobro posjećenom završnom konferencijom.

 

Završna konferencija projekta

 

Neke od medijskih objava su: