SOL.zd – Mreže Solidarnosti ZD

SOL.zd – Mreže Solidarnosti ZD

SOL.zd

SOL.zd neformalna je skupina mladih koja broji 16 članova, a čine ju mladi aktivni u različitim inicijativama i udrugama s područja Zadra, ali i mladi željni sudjelovanja u projektu i pomaganju lokalnoj zajednici.

Naslovna slika projekta za društvene mreže

 

Mreže solidarnosti ZD

Projektom "Mreže solidarnosti ZD" skupina mladih željela je stvoriti mogućnosti za učenje i suradnju mladih kako bi ih osnažili za provedbu različitih aktivnosti u lokalnoj zajednici. Cilj im je bio pojednostavniti organizaciju budućih društvenih i kulturnih događaja za mlade ljude uključene u različite inicijative i udruge kroz povezivanje i razvoj suradnji te nabavu potrebne opreme i materijala. Tijekom provedbe projekta organizirali su različite događaje, radionice i aktivnosti za različite ljude u lokalnoj zajednici tijekom kojih su željeli promovirati solidarnost, društvenu inkluziju i ljudska prava. Aktivnosti i događanja odnosila su se na različite skupine - studente, umirovljenike, djecu i odrasle, osobe s poteškoćama i životinje.

Šest slika održanih radionica i predavanja

Tako su u sklopu projekta proveli ukupno 17 radionica i predavanja koju su podijelili u 3 skupine, a to su edukativne radionice, kreativne radionice i predavanja i webinari.

 

Edukativne radionice uključivale su - dvodnevnu radionicu kazališta potlačenih, komunikaciju s medijima, osnivanje i/ili vođenje udruge, radionica deterdženta i omekšivača, radionica pletenja i psihoterapijska radionica na temu "Sram i projekcije".

 

U sklopu kreativnih radionica izrađeni su promo materijali, održane su kreativne radionice za djecu, izrađivali su se magneti, oslikavale platnene torbe, organizirana je cirkuska radionica i mađioničarska predstava za djecu.

 

Također su održana predavanja i webinari na različite teme - Kako prevenirati samosagorijevanje, Kako pokrenuti zajednicu, Kultura poslije Corone: pouke za kulturne politike, Žene i rad - rodna dimenzija Covid-19 i Osnove aktivističkog organiziranja.

Slike s aktivnosti razdvajanja otpada

 

Osim raznovrsnih radionica i predavanja pokrenuli su i 2 nove inicijative za razmjenu znanja, iskustava i vještina.

 

"OTVORENA KNJIGA" prva je inicijativa druženja i upoznavanja te prilika za stvaranje novog sadržaja u neformalnom društvenom centru Knjigozemska i šire, održavala se tijekom veljače 2020.

Plakat inicijative "Otvorena knjiga"

 

Druga inicijativa "SOLIDARNA PEDALOONICA" pokrenuta je u ožujku 2020. s ciljem poticanja održivog prijevoza. Popravljeno je ukupno 32 bicikla tokom projekta, a planira se nastavak inicijative i nakon projekta uz korištenje materijala i opreme nabavljene projektnim sredstvima.

Inicijativa "Solidarna pedaloonica"

 

Važno je napomenuti da su aktivnosti projekta doprinijele razvoju volonterstva kroz akciju izrade 2 nadstrešnice za pse u Zadarskom azilu.

 

Porces izrade dvije nadstrešnice za pse u Zadarskom azilu            

Kao i volontiranjem u Udruzi za Down sindrom, Domu za starije i nemoćne Zadar te Domu za odgoj djece i mladeži.

Volonteri u Udruzi za Down sindrom, Domu za starije i nemoćne Zadar te Domu za odgoj djece i mladeži

 

Uz to, poticalo se šivanje zaštitnih maski tijekom ožujka, a maske su donirane volonterskoj grupi "Jedni za druge Zadar".

Šivanje maski

 

Poticala se i direktna nabava hrane kod lokalnih proizvođača. Izrađena je lista dijela lokalnih proizvođača unutar Zadarske županije s ciljem pružanja podrške malim obiteljskim gospodarstvima, a samim time i lokalnoj ekonomiji. Istovremeno poticanje smanjivanja upotrebe plastike i smanjivanje ambalažnog otpada.

 

Projekt je također rezultirao doprinosu aktivizma, organizirao se niz projekcija filmova, predavanja i prosvjednih akcija. Podržali su inicijative Banak i Mišancija kroz nabavu opreme i organizaciju različitih radionica za djecu i odrasle.

Plakati događanja kroz čije se sudjelovanje poticalo na aktivizam građana

 

Također, istaknuli bismo da su tijekom projekta imali podršku mentora i mentorica koji su održali različita zanimljiva predavanja i radionice. Ideja je bila da uz njihovu podršku steknu znanja o različitim metodama i tehnikama koje će im biti korisne za budući rad u udrugama, ali i za osobni razvoj kako bi se na individualnoj i grupnoj razini osnažili za budući rad u zajednici.

  

Projekt je sa svim svojim aktivnostima i akcijama ostvario cilj povećanja društveno-kulturnog sadržaja za različite društvene skupine. Različite Facebook objave, promocija facebook događaja, objave u medijima, direktno pozivanje te uključivanje određenih grupa u provedbu aktivnosti doprinijeli su cilju povezivanja različitih ljudi te razvoju solidarnije i inkluzivnije zajednice.  

 

A članovi neformalne skupine SOL.zd poručuju:

 

Kao što vidite, radili smo i naučili SVAŠTA! Upoznali nove ljude, povezali neke ljude koji do sada nisu surađivali, organizirali različite radionice i predavanja, pokrenuli nove inicijative i osnažili postojeće... Ako biste i sami voljeli napraviti nešto lijepo za ljude, okoliš i/ili životinje u vašem kvartu/selu/gradu, a ne znate odakle početi, slobodno nam se javite na mail mreze.solidarnosti.zd@gmail.com ili u inbox FB stranice Mreže solidarnosti ZD.”

 

Rezultati projekta