Udruga Amazonas

Udruga Amazonas - Connecting youth via Capoeira

Udruga Amazonas - Connecting youth via Capoeira

U sklopu projekta „Connecting youth via Capoeira“ Udruga Amazonas ugostila je četvero volontera u svoju lokalnu zajednicu s ciljem obogaćivanja kvalitete života djece i mladih s manje mogućnosti kroz provedbu solidarnih aktivnosti u školi.
 
    

Aktivnosti su bile podijeljene u tri glavne kategorije: aktivnosti usmjerene na promicanje uključivanja djece i mladih s manje mogućnosti, aktivnosti usmjerene na promicanje solidarnosti i volontiranja u lokalnoj zajednici te aktivnosti usmjerene na osobni razvoj volontera.

U sklopu aktivnosti koje su imale za cilj promicanje uključivanja djece i mladih s manje mogućnosti, volonteri su radili kao asistenti trenerima iz Amazonasa u lokalnom projektu Tribo Moderna. Dva puta tjedno su išli u škole s kojima udruga surađuje i provodili dio treninga za djecu s rizikom s naglaskom na inkluziju kroz Capoeiru i sportske aktivnosti.

           

                       

Tijekom ožujka, zbog pojave Koronavirusa, sve aktivnosti su se krenule održavati online. Tako su volonteri pripremali obrazovne videozapise za djecu te održavali Facebook stranicu Tribo Moderna. Uz to, zajedno s lokalnim volonterima pomagali su u pripremi radionica i događaja s ciljem podizanja svijesti o razlikama u našim zajednicama, ali i pružanja obrazovnih i informativnih sadržaja koji su bili jednako dostupni svima, poput radionica stranih jezika.

  

 

U okviru aktivnosti usmjerenih na promicanje solidarnosti i volontiranja, volonteri su se pridružili medijskom timu zajedno s lokalnim volonterima kako bi snimali i fotografirali aktivnosti udruge te na taj način povećali vidljivost projekta. Tijekom lockdowna u ožujku, travnju i svibnju 2020. volonteri su kreirali edukativne animirane filmove, ali i filmove koji promoviraju mobilnost i društvene aktivnosti udruge. Uz to su pokrenuli i “Blog Solidarnosti” u kojem su objavljivali članke na temu solidarnosti. Tijekom, ali i nakon završetka projekta volonteri su bili uključeni u aktivnosti promicanja mobilnosti. Podijelili su svoja iskustva u školama, centru za mlade i tijekom aktivnosti koje je organizirala Agencija za mobilnost i programe Europske unije.


 


 

 

Nadalje, u okviru aktivnosti usmjerenih na osobni razvoj volontera, svi volonteri su imali prostor za stvaranje, pripremu i provedbu osobnog projekta te su time odgovorili na potrebe lokalne zajednice, ali i pozitivno utjecali na mlade sudionike. Volonteri su tijekom radionica učili osnove hrvatskog jezika, usavršavali engleski jezik, ali i učili jedni druge materinjem jeziku. Uz to, jedan je volonter realizirao i internetski kafić u kojem su korisnici raspravljali o važnim temama poput zaštite okoliša.Stekli su vještine vođenja, osjećaja odgovornosti i vještine upravljanja projektima. A od samog početka projekta volonteri su svoje učenje pratili uz kvalitetnu podršku organizacije i svojih mentora.Udruga Amazonas, usprkos pandemiji koronavirusa, je zajedno sa svojim volonterima uspješno provela sve aktivnosti u planiranom okviru. Volonteri, ali i sudionici njihovih aktivnosti naučili su puno toga, ali ono što je najvažnije zajedno su stvorili multikulturalno okruženje, upoznali se sa sličnostima i razlikama koje u našem društvu postoje i zasigurno postali tolerantniji i otvoreniji za različitosti.