Udruga Amazonas

Udruga Amazonas - Connecting youth via Capoeira

Udruga Amazonas - Connecting youth via Capoeira

U sklopu projekta „Connecting youth via Capoeira“ Udruga Amazonas ugostila je četvero volontera u svoju lokalnu zajednicu s ciljem obogaćivanja kvalitete života djece i mladih s manje mogućnosti kroz provedbu solidarnih aktivnosti u školi.
 
   Udruga Amazonas - Slika 1 Udruga Amazonas - Slika 2

Aktivnosti su bile podijeljene u tri glavne kategorije: aktivnosti usmjerene na promicanje uključivanja djece i mladih s manje mogućnosti, aktivnosti usmjerene na promicanje solidarnosti i volontiranja u lokalnoj zajednici te aktivnosti usmjerene na osobni razvoj volontera.

U sklopu aktivnosti koje su imale za cilj promicanje uključivanja djece i mladih s manje mogućnosti, volonteri su radili kao asistenti trenerima iz Amazonasa u lokalnom projektu Tribo Moderna. Dva puta tjedno su išli u škole s kojima udruga surađuje i provodili dio treninga za djecu s rizikom s naglaskom na inkluziju kroz Capoeiru i sportske aktivnosti.

           Udruga Amazonas - Slika 3

                       

Tijekom ožujka, zbog pojave Koronavirusa, sve aktivnosti su se krenule održavati online. Tako su volonteri pripremali obrazovne videozapise za djecu te održavali Facebook stranicu Tribo Moderna. Uz to, zajedno s lokalnim volonterima pomagali su u pripremi radionica i događaja s ciljem podizanja svijesti o razlikama u našim zajednicama, ali i pružanja obrazovnih i informativnih sadržaja koji su bili jednako dostupni svima, poput radionica stranih jezika.

  Udruga Amazonas - Slika 4

 

U okviru aktivnosti usmjerenih na promicanje solidarnosti i volontiranja, volonteri su se pridružili medijskom timu zajedno s lokalnim volonterima kako bi snimali i fotografirali aktivnosti udruge te na taj način povećali vidljivost projekta. Tijekom lockdowna u ožujku, travnju i svibnju 2020. volonteri su kreirali edukativne animirane filmove, ali i filmove koji promoviraju mobilnost i društvene aktivnosti udruge. Uz to su pokrenuli i “Blog Solidarnosti” u kojem su objavljivali članke na temu solidarnosti. Tijekom, ali i nakon završetka projekta volonteri su bili uključeni u aktivnosti promicanja mobilnosti. Podijelili su svoja iskustva u školama, centru za mlade i tijekom aktivnosti koje je organizirala Agencija za mobilnost i programe Europske unije.


 


 

Udruga Amazonas - Slika 5

 

Nadalje, u okviru aktivnosti usmjerenih na osobni razvoj volontera, svi volonteri su imali prostor za stvaranje, pripremu i provedbu osobnog projekta te su time odgovorili na potrebe lokalne zajednice, ali i pozitivno utjecali na mlade sudionike. Volonteri su tijekom radionica učili osnove hrvatskog jezika, usavršavali engleski jezik, ali i učili jedni druge materinjem jeziku. Uz to, jedan je volonter realizirao i internetski kafić u kojem su korisnici raspravljali o važnim temama poput zaštite okoliša.

Udruga Amazonas - Slika 6

Stekli su vještine vođenja, osjećaja odgovornosti i vještine upravljanja projektima. A od samog početka projekta volonteri su svoje učenje pratili uz kvalitetnu podršku organizacije i svojih mentora.

Udruga Amazonas - Slika 7

Udruga Amazonas, usprkos pandemiji koronavirusa, je zajedno sa svojim volonterima uspješno provela sve aktivnosti u planiranom okviru. Volonteri, ali i sudionici njihovih aktivnosti naučili su puno toga, ali ono što je najvažnije zajedno su stvorili multikulturalno okruženje, upoznali se sa sličnostima i razlikama koje u našem društvu postoje i zasigurno postali tolerantniji i otvoreniji za različitosti.