Udruga Sunce - Solidarity for Green Dalmatia

Udruga Sunce - Solidarity for Green Dalmatia

Solidarity for Green Dalmatia

 

S projektom „Solidarity for Green Dalmatia“ udruga Sunce omogućila je dugoročno volontiranje u sklopu Europskih snaga solidarnosti za tri volontera iz Makedonije. Ciljevi projekta bili su podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite okoliša, očuvanja prirode i održivog razvoja s naglaskom na Dalmaciju, promocija volontiranja i drugih vrijednosti Programa te omogućavanje osobnog i profesionalnog razvoja volontera.

 

               Logo projekta - Solidarity for Green Dalmatia

 

Projekt se temeljio na 3 vrste aktivnosti: obrazovne aktivnosti za postizanje pozitivnih promjena u zajednici, poticanje aktivnog uključivanja mladih kroz razvoj i širenje komunikacijskih materijala te kroz organizaciju javnih zelenih događanja.

Kroz navedene aktivnosti volonteri su organizirali „Zeleni izlet“ za srednjoškolce gdje su ih podučavali o ekologiji, zaštiti okoliša i održivom razvoju.

 

      Volonteri sa srednjoškolcima na "Zelenom izletu"

 

Bili su i logistička i organizacijska podrška u pripremi i provedbi javnog zelenog događaja „Splitska biciklijada“, kao i u provedbi akcije čišćenja morskog otpada na plažama diljem Dalmacije.

 

 Plakat 9. splitske biciklijade Volonter i djevojčica u akciji čišćenja morskog otpada na plaži 

 

Održan je webinar - „Cirkularna ekonomija: Iskoristi svoju potrošačku moć“ kako bi ukazali na problem pretjeranog konzumerizma, ali i potaknuli smanjenje tekstilnog otpada. Na tu temu izrađena je online karta obrta za popravak obuće i odjeće u gradu Splitu i Priručnik s korisnim savjetima i zanimljivim informacijama na temu konzumerizma.

 

    Online karta obrta za popravak obuće i odjeće u gradu Splitu

 

Također su sudjelovali na Seminaru za studente na teme - Održivo gospodarenje otpadom, zaštita prirode, kompostiranje i zdrava hrana, upravljanje projektnim ciklusom i izrada projektnog prijedloga. Studentima je tom prilikom predstavljena i brošura o zdravoj prehrani “The best healthy places to eat in Split” koja će uskoro biti distribuirana turističkim smještajnim objektima u Splitu i okolici.

 

                 Brošura o zdravoj prehrani “The best healthy places to eat in Split”

 

Jedan od volontera je tijekom lockdowna kroz "Eko izazove” uspio educirati, zabaviti i na kreativan način potaknuti građane na prookolišno ponašanje. A u video zapisu možete saznati koji su izazovi osmišljeni i kako su se građani odazvali na njih! DOVU 2020 Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce - YouTube

 

Također je održana i radionica na kojoj su volonteri učili mlade kako izraditi krpice od voska (engl. beeswax wraps) ne bi li potaknuli recikliranje i ponovnu uporabu.

 

A uz sve to, na Facebook profilu udruge Sunce predstavljene su kratke priče o volonterima i njihovim stečenim iskustvima, znanjima, ali i sa savjetima, trikovima i preporukama za buduće ESS volontere.

 

A na samom kraju, građanima su predstavljene aktivnosti i rezultati projekta u sklopu online izložbe fotografija koje je snimio jedan od volontera.

 

    Volonterka na brodu

 

Tako su volonteri kroz navedene aktivnosti i brojne osobne projekte predstavili svoj rad, ESS program i osobno iskustvo, a uz sve to podignuta je svijest o važnosti zaštite okoliša, očuvanja prirode i održivog razvoja. 

 

I za kraj, posebno bismo istaknuli poruku jednog volontera:

 
„Volontirati u Suncu znači osjećati se kao dio jedne velike obitelji pune idealizma. Kroz svoje projekte ne samo da doprinosim održivom razvoju ovdašnjeg društva, nego i učim nešto novo svaki dan, zahvaljujući suradničkom okruženju u Udruzi. A još je pogled iz ureda prema moru ogroman bonus!"