Udruga „Tatavaka“ - U(po)ZORI

Udruga „Tatavaka“ - U(po)ZORI

U(po)ZORI - U potrazi za održivim svijetom

 

Glavni cilj projekta U(po)ZORI je povećati osviještenost društva o klimatskim promjenama te važnosti zaštite okoliša u našem društvu. Kroz suradnju sa školama na području Zagreba, Šibenika i Zlarina Udruga je željela educirati djecu i mlade o problemu plastike te općenito problemu neodgovornog gospodarenja otpadom, pobuditi u njima svijest o potrebi očuvanja okoliša i prirode kroz upoznavanje s konkretnim primjerima te ih na kraju naučiti praktičnim metodama rješavanja ovih problema kroz mijenjanje vlastitog životnog stila.

U svakom je razredu provedeno uvodno teorijsko predavanje na temu održivog življenja i klimatskih promjena. Potom su održane radionice ili terenske nastave, a zaključno je izvedena završna aktivnost u obliku kviza ili dodatne radionice. Tako su se igrale igre kao što Klimatski kolaž i Kahoot kviz te radionice izrade kozmetike i folija od voska.

 

Volonteri s učenicima na radionici

 

Na Zlarinu i Žirju građanima su prikazani filmovi Story of Plastic i In transition 2.0 uz popratnu raspravu na temu održivog življenja.

 

Plakat "Aktivističke filmske večeri" 

 

Projekcija filma   

Održane su radionice gdje su građani izrađivali sapun, kreme, paste za zube, balzam za usne i dezodoranse, ali i predavanja gdje su učili o održivosti i zero waste načinu života.

 

 Gornja slika - materijal za izradu sapuna; donja slika - sapun

 

Projekt je i unatoč otežanim okolnostima uzrovane panedemijom Koronavirusa postigao odlične rezultate. Ostvaren je učinak na 244 osobe, aktivnosti su se provodile u 6 razreda unutar 4 različite škole, kako u manjim, tako i u većim sredinama. Postignut je senzibilitet na ekološka pitanja kod djelatnika škola, učenika, njihovih roditelja, volontera i ostalih sudionika.

 

Projekt je s promocijom na društvenim mrežama, portalima, u školama i na fakultetima dosegao značajnu vidljivost.

 

Neke od objava su:

 

 

Posebno je pohvalno što je o jednoj projektnoj aktivnosti Europska komisija snimila i promotivni film, za promociju programa u razdoblju 2021-2027.