Udruga ZUM

"Za održivu budućnost"

Projekt "Za održivu budućnost" nastao je kao inicijativa i ideja volontera i volonterki iz Kluba mladih volontera, Udruge ZUM i Volonterskog centra Istra. Volonteri su uočili potrebu za čišćenjem onečišćenih prostora u lokalnoj zajednici uz potrebu za razvijanjem svijesti o problematici onečišćenja okoliša, prije svega plaža. Svjesni prijetnje koju onečišćenje predstavlja za planet i motivirani proaktivno djelovati, članovi Kluba mladih volontera odlučili su se djelovati na lokalnoj razini te su s tim u vezi formirali 3 projektna cilja: 1) doprinijeti povećanju svijesti građana i šire javnosti o problematici onečišćenih plaža, 2)doprinijeti povećanju znanja i vještina građana o održivom razvoju i zaštiti okoliša, 3) promovirati vrijednosti volonterstva i umrežavati različite dionike na području Pule.

(snimio Diego Martinčić) Volonteri u akciji čišćenja plaže

Prva projektna aktivnosti bila je izložba fotografija onečišćenih plaža koje su detektirali i fotografirali volonteri. Aktivnost se održala na javnom prostoru s ciljem promocije projektnih aktivnosti i senzibilizacije građana na problem zagađenja plaža. U komunikaciji s građanima odabrale su se plaže za nadolazeće volonterske akcije čišćenja. Nakon izložbe, u projekt je uključena prva mentorica, stručnjakinja iz područja održivog razvoja koja je članove i volontere iz Kluba mladih volontera/ki upoznala s različitim znanjima iz područja ekologije, npr. sa štetnosti plastike i alternativnim odgovorima na njeno korištenje. Održane su i 4 reuse&recycle radionice za članove tima i druge volontere Kluba, na kojima su se izrađivale stalke i pepeljare te informativne poruke za plaže.  Osim toga, održane su i 4 reuse&recyle radionice za građane s ciljem njihovog educiranja o važnosti održivog življenja uz mogućnost praktičnog učenja o primjeni u svakodnevnom životu. Članovi su uz podršku mentorica, čija im je podrška bila dostupna tijekom cjelokupnog trajanja projekta, organizirali i 2 radionice izrade prirodne kozmetike te radionicu izrade platnenih vrećica.

U sklopu projekta organizirane su i 4 volonterske akcije čišćenja plaža kojima se priključio veći broj građana. Lokacije su se odabirale na temelju razgovora s građanima i detektiranjem zagađenih plaža. Ulična debata na temu ekoloških pitanja lokalne zajednice, tj. održivog življenja unutar nje, održala se na centralnom gradskom trgu, gdje svakodnevno prometuje velik broj građana. Članovi tima postavili su pitanje građanima: „Što ti radiš za dobrobit okoliša?“,a kroz raspravu su detektirani problemi na koje bi se kroz sustavne ekološke inicijative u budućnosti trebalo odgovoriti.

Zadnja projektna aktivnost je bila Muzej odbačenih predmeta. Članovi su angažirali udrugu Treći prostor iz Zagreba koja provodi svoj pop-up muzej u različitim gradovima u Hrvatskoj s ciljem poticanja građana na ponovnu upotrebu materijala i implementiranje zero waste koncepta u svoje životne navike.

Više informacija o projektu možete saznati na sljedećim poveznicama:

EKO AKCIJA: S plaže Lakošaše uklonjeno pet kubika smeća

Prva izložba projekta solidarnosti Za održivu budućnost Kluba mladih volontera

Službena mrežna stranica Udruge ZUM