Dobre vijesti iz Bruxellesa: Europske snage solidarnosti idu dalje!

Program Europske snage solidarnosti, pokrenut 2018. godine, ide dalje! Ovoga puta program na raspolaganju ima cjelovit sedmogodišnji proračun u iznosu od 1,009 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027. Novi će program ponuditi mogućnosti za najmanje 270.000 mladih ljudi koji pomažu u rješavanju društvenih i humanitarnih izazova volontiranjem ili kroz projekte solidarnosti. Zahvaljujući tome, Europske snage solidarnosti nastavit će omogućavati mladima sudjelovanje u humanitarnim i drugim društveno odgovornim aktivnostima unutar Unije i daleko izvan europskih granica. U solidarnim aktivnostima moći će sudjelovati mladi od 18 do 30 godina, a na području humanitarne pomoći pojedinci između 18 i 35 godina. 

Potpredsjednik Margaritis Schinas, nadležan za promicanje europskog načina života, izjavio je: Današnji dogovor o Europskim snagama solidarnosti odlučna je poruka našim mladima, njihovu duhu solidarnosti, odgovornosti i građanstva. Mladi su Europljani svojim neumornim radom na stvaranju velikodušnijeg svijeta najbolji ambasadori europskog načina života, naših vrijednosti i postignuća.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Veseli me što je postignut politički dogovor o novom programu Europskih snaga solidarnosti. Sada ćemo biti u mogućnosti tisućama mladih ponuditi priliku da pomognu potrebitim zajednicama, pokažu solidarnost i doprinesu oporavku naših društava te steknu vrijedne vještine i razvijaju se kao osobe.

Iz Bruxellesa je došla još jedna lijepa vijest, a to je da da i program Erasmus+ ide dalje! Zahvaljujući okvirnom proračunu od 24,5 milijardi eura i dodatnom iznosu od 1,7 milijardi eura, ukupni proračun premašuje 26 milijardi eura. Novi program stremi biti još uključiviji i inovativniji te usklađen s digitalnom i zelenom tranzicijom. 

Daljnji koraci 

Europski parlament, države članice EU-a u Vijeću i Komisija postigli su 10. studenoga 2020. politički dogovor o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a i instrumentu NextGenerationEU. Kao idući korak hitno je potrebno donijeti paket o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) te ratificirati Odluku o vlastitim sredstvima.  

Nakon što bude donesen, dugoročni proračun EU-a – zajedno s inicijativom NextGenerationEU, privremenim instrumentom za poticanje oporavka Europe – bit će najveći paket poticaja ikad financiran proračunskim sredstvima EU-a. S ukupnim iznosom od 1,8 bilijuna eura pomoći će u obnovi Europe nakon pandemije COVID-a 19. Bit će to zelenija, digitalnija i otpornija Europa. 

datum objave: 17.12.2020.