Možete prilagoditi projektne aktivnosti s ciljem pomoći građanima Ukrajine!

Europska komisija korisnicima europskih programa ponudila je niz mogućnosti prilagodbe projektnih aktivnosti u svrhu pojednostavljivanja procesa integracije i pomoći građanima Ukrajine.

Projekti u tijeku

Jedna od mogućnosti je prilagodba aktivnosti za projekte Europskih snaga solidarnosti u tijeku koje je moguće usmjeriti na aktivnosti koje će doprinijeti i pomoći raseljenim osobama pogođenim ratom. Ovisno o formatu i sadržaju projekta, prilagodba može biti dio ugrađene fleksibilnosti u provedbi projekta ili će se u slučaju promjene opsega i općih ciljeva regulirati izmjenama Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. U slučaju takvih promjena aktivnosti i ciljeva, potrebno je prethodno obavijestiti djelatnike Agencije.

Krizno volontiranje

Ako u volonterske aktivnosti želite uključiti aktivnosti usmjerene na pomoć u prihvatu i integraciji izbjeglica, uz pozitivne aspekte i važnu ulogu solidarnog djelovanja u zajednici, potrebno je imati na umu i da krizno volontiranje može biti izazovno i uzrokovati stres, tjeskobu, strah ili druge neugodne emocije, kako navodi Hrvatski centar za razvoj volonterstva u brošuri Kako sigurno volontirati tijekom krizeZakon o volonterstvu postoji upravo radi zaštite korisnika, volontera i organizatora volontiranja, a krizna situacija zahtijeva posebno pojačanu pažnju u zaštiti volontera.

Organizator volontiranja treba volontere uključiti u aktivnosti u kojima žele volontirati i za što imaju dovoljno znanja i vještina; volonteri moraju imati jasan opis volonterskih aktivnosti koje trebaju biti navedene u ugovoru o volontiranju.

Za volontere koji ne žele ili ne mogu sudjelovati u promijenjenim aktivnostima, potrebno je osigurati da mogu i dalje provoditi aktivnosti za koje su se prvotno prijavili u okviru projekta Europskih snaga solidarnosti i za koje su potpisali ugovor o volontiranju.

Preporučamo dvije vrlo korisne brošure Hrvatskog centra za razvoj volonterstva za volontiranje tijekom krize:

HCRV - VODIČ SA SMJERNICAMA I PRIMJERIMA DOBRE PRAKSE UKLJUČIVANJA VOLONTERA U KRIZNE SITUACIJE.pdf | DocDroid

KAKO SIGURNO VOLONTIRATI TIJEKOM KRIZE (hcrv.hr)

Mogućnost primanja volontera iz Ukrajine na projekte ESS-a

Premda će Europska komisija možda uskoro omogućiti primanje volontera iz Ukrajine bez ukrajinske organizacije s ulogom pružatelja podrške, ako želite primiti volontere iz Ukrajine, snažno preporučamo da se povežete s aktivnim ukrajinskim organizacijama koje mogu imati ulogu pružatelja podrške, primjerice putem ove inicijative poljske nacionalne agencije za povezivanje organizacija: Placements for volunteers from Ukraine (webankieta.pl).

U slučaju potrebe za dodatnim troškovima za sudionike iz Ukrajine, korisnici mogu preraspodijeliti dodijeljeni proračun za pokrivanje nastalih potreba ili za ESC51 projekte zatražiti dodatna sredstva u kategoriji izvanrednih troškova (molimo da se prethodno javite djelatnicima Agencije radi usklađivanja s programskim procedurama i IT alatima).

Europska komisija zasad nije dala informacije o mogućem produžetku volonterskih aktivnosti za volontere iz Ukrajine povrh maksimalnog trajanja propisanog Vodičem kroz program ESS.

Prijavni rok za prijavu projekata solidarnosti 4. listopada - moguće teme budućih projekata

Prijavitelje se potiče na uključivanje aktivnosti potpore i integracije ukrajinskih izbjeglica (uključujući mlade, djecu i maloljetnike koji su sami pobjegli), promicanje zajedničkih europskih vrijednosti, solidarnost i jedinstvo te borbu protiv dezinformacija, odnosno lažnih vijesti.

Više informacija o prilagodbi programa Europske snage solidarnosti i Erasmus+ s ciljem pomoći građanima Ukrajine dostupno je u članku: Ampeu | Možete prilagoditi projekte u okviru Erasmusa+ i ESS-a s…

datum objave: 22.03.2022.