Objavljena dvojezična brošura „Međunarodno volontiranje u odgojno-obrazovnim ustanovama“

S ciljem promocije međunarodnog volontiranja i programa Europske snage solidarnosti odgojno-obrazovnim ustanovama, Agencija za mobilnost i programe EU pripremila je dvojezičnu brošuru na hrvatskom: „Međunarodno volontiranje u odgojno-obrazovnim ustanovama“ i na engleskom jeziku: "International volunteering in educational institutions". Kao i za ostala izdanja Agencije za mobilnost i programe EU (Priručnici i publikacije), tiskani primjerci dostupni su na upit.  

Brošura govori o dobrobiti provođenja volonterskih projekata u školama, daje osnovne informacije o procesu uključivanja u Program te prijave projekata, kao i praktične naputke za razvoj aktivnosti u koje se mogu uključiti volonteri.

Za dodatnu inspiraciju, u brošuri se osim informacija mogu pronaći i primjeri dobre prakse iz Hrvatske i inozemstva. Odgojno-obrazovne ustanove koje su već provele projekte s međunarodnim volonterima ili sudjeluju u projektima u suradnji s udrugama, dijele s vama svoje ideje koje vam mogu pomoći u pokretanju vaših projekata.

Iako škole imaju značajno iskustvo volontiranja na nacionalnoj i lokalnoj razini, škole širom Europe, pa tako i Hrvatske, još uvijek nisu dovoljno uključene u međunarodno volontiranje.

Iz tog razloga u listopadu 2020. godine, organizirali smo međunarodno online osposobljavanje „Let’s volunteer!“ u sklopu koje je nastala i ova brošura.

NET osposobljavanje „Let’s volunteer!“ namijenjeno je  osnovnim i srednjim školama koje već imaju iskustva s volontiranjem (kroz nacionalne akcije ili volonterske klubove) te se žele okušati u međunarodnom volontiranju, a provedba je planirana u tri faze.  Nakon održanog online osposobljavanja, na redu je faza pripreme Oznake kvalitete za sve ustanove koje su zainteresirane, a zatim slijedi treća faza, održavanje drugog međunarodnog osposobljavanja koje će se održati krajem 2021. godine.

Cilj osposobljavanja je raspraviti praktične detalje u provedbi projekata te istražiti kako podići kvalitetu projekata koji uključuju međunarodne volontere. Ovo osposobljavanje bavit će se često postavljanim pitanjima od strane novih korisnika programa, što uključuje pronalaženje partnera, odabir međunarodnih volontera, kvalitetnu provedbu aktivnosti i slična druga pitanja.

            Objavljena dvojezična brošura „Međunarodno volontiranje u odgojno-obrazovnim ustanovama“ - Slika 1

datum objave: 12.07.2021.