Održan međunarodni NET trening s ciljem osnaživanja organizacija koji provode volonterske timove

Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizirala je međunarodni NET trening pod nazivom „Volunteering Teams as a Tool to support Inclusion“ od 27. do 30. studenog 2023. godine u Zagrebu. Naglasak treninga bio je na umrežavanju i izgradnji partnerstava među organizacijama koje planiraju provođenje projekata timskog volontiranja uz predstavljanje primjera dobre prakse koji provode projekte s inkluzivnim elemenatima u okviru programa Europske snage solidarnosti.

Održan međunarodni NET trening s ciljem osnaživanja organizacija koji provode volonterske timove - Slika 1

U aktivnostima, održanima uz podršku resursnog centra Europskih snaga solidarnosti (SALTO resursni centar), uključilo se 17 sudionika iz 11 zemalja iz Europe i šire. Zahvaljujući ovom treningu sudionici su dobili priliku detaljno istražiti temu volonterskih timova u širem, međunarodnom okruženju te se inspirirati uključivim formatom treninga i primjerima dobre prakse. Sudionicima je istovremeno pružena mogućnost umrežavanja s ciljem uspostave kvalitetnih i dugoročnih partnerstava, posebice onih koji angažiraju mlade s manje mogućnosti.

Održan međunarodni NET trening s ciljem osnaživanja organizacija koji provode volonterske timove - Slika 2

Brigita Jerić, Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj, Zagreb

Upravo su volonteri spona između naših učenika i zajednice. Do sada smo imali volontere koji su dolazili individualno, a u budućnosti bismo po navršavanju 18 godina i završavanju škole, slali naše mlade korisnike na volonterske programe kako bi u inozemstvu i u suradnji s partnerima, imali priliku okušati se kao samostalni volonteri. Na taj način bi puno naučili, od nove kulture i jezika, rada u timu i to je jedan novi izazov kojeg pripremamo. U okviru ovog događanja predstavljene su razne mogućnosti i partneri. Moram reći da već primjećujem potencijalne dogovore! 

Elpidoforos Chrysovergis, neprofitna organizacija Wheeling2help 

Zahvalan sam što upoznao divne ljude iz različitih zemalja. Lijepo je vidjeti bogate aspekte rada svake organizacije. Sjajnu ravnotežu strukturiranog sadržaja možemo primijeniti i u vlastitim projektima. Ovakva događanja su izvrstan način za usklađivanje interesa i potreba različitih organizacija. 

Trening je bio namijenjen predstavnicima volonterskih organizacija uključenih u provedbu projekata timskog volontiranja zainteresiranima za inkluzivneprojekte u okviru programa Europskih snaga solidarnosti (ESS).

Program Europskih snaga solidarnosti promiče prioritet uključivanja i raznolikosti, što se, prije svega, odnosi na uključivanje osoba s manje mogućnosti u različite društvene aktivnosti.

 

datum objave: 30.11.2023.