Snaga solidarnosti: Pozitivne priče za olakšavanje života u kriznim vremenima

U online publikaciji Volunteers in Solidarity COVID-19 #VISCovid19 Europski volonterski centar objavio je inspirativne priče o ljudskoj solidarnosti iz cijele Europe, među kojima se nalaze i brojni primjeri iz Hrvatske.

grafika s natpisom o građanima europe koji pomažu ranjive skupine
Uz primjere humanitarnog angažmana korisnika programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti u dobrom su se društvu na stranicama ove publikacije našli još mnogi primjeri pozitivnih priča iz Hrvatske:
Facebook inicijativa Ljudi za ljude organizira prikupljanje pomoći za ljude koji žive u teškim uvjetima. Stranicu prati više od 18.000 ljudi.
Svoje su veliko srce i spremnost na pomoć pokazali i navijači hrvatskih nogometnih klubova. Torcida se angažirala u preseljenju bolnice na splitskim Križinama na drugu lokaciju tamošnjeg Kliničkog bolničkog centra na Firule, a Bad Blue Boysi su pomogli preseliti inkubatore i trudnice iz Petrove bolnice u Zagrebu nakon dramatičnog potresa.

Stopcorona.app mobilna  je aplikacija koju je, vođen željom da pridonese uspješnijoj borbi protiv koronavirusa, u samo deset dana stvorio developerski tim iz Hrvatske. Svrha ove aplikacije - postati najvećom besplatnom bazom simptoma koronavirusa u svijetu - globalno je prepoznata te je aplikacija prevedena na više od 20 jezika.

Hrvatski Crveni križ promptno je aktivirao sve svoje ekipe na terenu – njih 113  - kako bi pomogli starijima i nemoćnima u dostavi hrane, lijekova, i ostalih potrepština. Također su otvorili i SOS telefonske linije za psihološku pomoć. Osim toga, volonterke članice Gradskog društva Crvenog križa Novog Vinodolskog i Bribira uključile su se u akciju šivanja zaštitnih maski na vlastitim strojevima u svojim kućanstvima.

Fotografija Hrvatskog crvenog križa - djevojka pomaže starijoj ženi
Volonteri Hrvatskog crvenog križa pomažu starijim sugrađanima

Hrvatska psihološka komora pokrenula je Mrežu telefona za psihološku pomoć u organizaciji s Hrvatskim psihološkim društvom  i županijskim društvima psihologa. U rad mreže uključeno je 160 psihologinja i psihologa koji su građanima dostupni 24 sata.

One stop shop Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pomaže bržem i lakšem angažiranju volontera tamo gdje je njihova pomoć neophodna.
Volonterski centar motivira volontere na solidarno pomaganje, promovira pozitivnu snagu volontiranja te objavljuje korisne informacije i savjete o kriznom volontiranju kojih se treba pridržavati kako bi se zaštitilo osobe kojima se pomaže, kao i volontere.

Studentica prve godine diplomskog studija njemačkog jezika, književnosti i pedagogije na Sveučilištu u Zadru Lana Matičević brzo je reagirala kada su se zatvorile škole i fakulteti u te ponudila besplatne instrukcije svima kojima je potrebno. Inicijativa je preko noći prerasla u projekt, koji uspješno vodi s Udrugom Degombo.

datum objave: 11.05.2020.