Važna obavijest za korisnike u kontekstu dramatične situacije u Ukrajini

U kontekstu alarmantne situacije u Ukrajini, molimo korisnike da nam se jave u slučaju da se volonteri preko vaše organizacije trenutno nalaze u Ukrajini ili Rusiji, ili u narednim tjednima planiraju putovati u te zemlje;također molimo da kontaktirate te volontere kako bi se istražile dostupne opcije za povratak u Hrvatsku, odnosno odgodu putovanja.

Ako je potrebno, nacionalne agencije mogu primijeniti klauzulu o višoj sili (force majeure) za aktivnosti mobilnosti u okviru programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti koje se odvijaju u Ukrajini, Rusiji ili trećim zemljama u susjedstvu Ukrajine gdje postoji rizik. Viša sila pravni je institut opisan u Općim uvjetima Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za korisnike programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Korisnici mogu otkazati, odgoditi ili premjestiti na drugu lokaciju aktivnosti planirane u obje te zemlje na najfleksibilniji način, neovisno o općem pravnom okviru programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. S obzirom na iznimne okolnosti, ista načela mogu se primijeniti i na dolazne mobilnosti (volontere iz Ukrajine ili Rusije koji se nalaze na mobilnosti u Hrvatskoj).

Odlazne mobilnosti u tijeku za volontere iz Hrvatske koji se nalaze u Ukrajini, Rusiji ili trećim zemljama u susjedstvu Ukrajine gdje postoji rizik

Klauzula više sile može se primijeniti na raniji prekid aktivnosti koje se odvijaju u Ukrajini, Rusiji ili trećimazemljama u susjedstvu Ukrajine. Sudionicima koji se nalaze u Ukrajini preporučuje se da se jave Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ukrajini te da prate obavijesti o razvoju situacije i repatrijaciji. Sudionici koji se nalaze u Rusiji mogu se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji. Preporučamo da sudionicima koji se ranije vrate s aktivnosti u tim zemljama pružite podršku u reintegraciji te da s organizacijom domaćinom iz Ukrajine ili Rusije razmotrite mogućnost virtualne mobilnosti i suradnje. Troškovi repatrijacije bit će prihvaćeni kao izvanredni troškovi, u skladu s redovnim izvještavanjem i pravdanjem troškova. Ako izvanredni troškovi nisu dostupni, možete koristiti organizacijsku potporu. U svakom slučaju možete se obratiti Agenciji za mobilnost i programe EU kako bismo vam pomogli u prenamjeni proračunskih stavki.

Dolazne mobilnosti u tijeku za volontere iz Ukrajine koji se nalaze u Hrvatskoj

Preporučamo da se javite Agenciji za mobilnost i programe EU kako bi se istražile mogućnosti za produžetak boravka u Hrvatskoj u okviru programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.

Planirane mobilnosti u Ukrajinu

Preporučamo izbjegavanje mobilnosti u Ukrajinu i prilagodbu aktivnosti, primjerice promjenu zemlje održavanja aktivnosti ili prenamjenu u dolazne mobilnosti (primanje ukrajinskih volontera).

Stojimo na raspolaganju za dodatna pojašnjenja i podršku, u nadi da će se za ovu tešku situaciju pronaći mirno rješenje.

datum objave: 25.02.2022.