Videokonferencija „Novi početak za bolje sutra – Erasmus+ i Europske snage solidarnosti“

Videokonferencija „Novi početak za bolje sutra – Erasmus+ i Europske snage solidarnosti“ održat će se 26. ožujka 2021. Novu generaciju programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti 2021.- 2027. predstavit će ministar znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Radovan Fuchs, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, Adrienn Király, šefica Kabineta Mariye Gabriel, povjerenice za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade te ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU mr.sc. Antonija Gladović. Videokonferencija će se održati u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Svrha je informirati građane o novoj generaciji ovih europskih programa i otkriti im kroz osobna iskustva i konkretne primjere kako programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti mijenjaju Hrvatsku nabolje, odnosno pridonose boljem obrazovanju, uključivijem društvu, većim mogućnostima za mlade, inovativnim rješenjima za izazove današnjice, vještinama budućnosti…

Na konferenciji će biti premijerno prikazano 5 kratkih filmova visokokvalitetne produkcije sa šest priča u režiji Roberta Knjaza koji dočaravaju na zanimljiv i živopisan način kako programi Europske unije pozitivno utječu na pojedince, obrazovni sustav i društvo u cjelini.

O programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

Proračun novog programa Erasmus+ iznosi više od 26 milijardi eura, a programa Europske snage solidarnosti oko 1,009 milijardi eura.

Tijekom prethodne generacije program Erasmus+ Hrvatska je u razdoblju od 2014. do 2020. godine imala na raspolaganju više od 160 milijuna eura bespovratnih sredstava za projekte, a ugovorila je gotovo 99% iznosa. U projektima je sudjelovalo više od 112 tisuća građana svih generacija. Svoje su projekte prijavljivale odgojno-obrazovne ustanove, od vrtića do visokih učilišta, učenički domovi, pučka učilišta, muzeji, knjižnice, javne i privatne tvrtke, organizacije koje rade s mladima i mnogi drugi. Istovremeno, od 2018. do 2020. godine preko Europskih snaga solidarnosti hrvatski su korisnici za projekte imali na raspolaganju 4,2 milijuna eura, a ugovorili su gotovo 90% posto sredstava. U programu je sudjelovalo 2.500 domaćih i stranih sudionika, a među njima je bilo više od polovice mladih s manje mogućnosti.

datum objave: 16.03.2021.